Невидљиви документ

Дарко Момић

“Република Српска захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског споразума, као и од свих представника међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима.”

 

Ово су дијелови информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила у новембру прошле године. Тешко да би било ко у СДА нашао нешто спорно у наведеној реченици, али им је зато спорно то што су званичници Српске предсједнику Србије Александру Вучићу послали документ који нико није видио, а који се према ономе што се чуло у јавности односи управо на антидејтонско понашање високог представника у БиХ.

Из СДА су предсједника Србије на најбруталнији начин оптужили за “координисано дјеловање са властима РС у сврху повезивања статуса Косова са РС”, “наставак агресије на БиХ с циљем угрожавања њене цјеловитости” и “рушење Дејтонског мировног споразума и мира”. Упркос томе што Вучић никада ниједном једином ријечју није довео у питање Дејтонски споразум, а самим тим ни положај дејтонске БиХ, из странке Бакира Изетбеговића осули су по њему дрвље и камење само зато што је рекао да ће наредних дана разговарати са челницима Српске о документу који су му послали.

То што документ нису ни видјели, нити имају појма шта се у њему наводи није спријечило СДА да пошаље отровно и нимало добронамјерно саопштење и поврате по државнику пред којим би, да имају имало образа, требало да склањају поглед због срамотне чињенице да ни послије више од пет година нема назнака да ће одговарати безумници који су покушали да га убију у Сребреници у јулу 2015. године. Поред тога, из СДА своју бестидност показују и тиме што с једне стране испотиха поздрављају изјаву америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да “Дејтон и Устав требају реформу”, а с друге пљују по ономе ко исти тај Дејтон и Устав отворено брани и оптужују га за његово рушење.

Елем, суштина је да је један невидљиви документ на свјетло дана избацио и потпуно оголио отворену мржњу СДА и њених сљедбеника према званичном Београду или, прецизније речено, према свему што долази с десне стране Дрине, рачунајући и Санџаклије. Разумног објашњења за то нема, поготово што се небројено пута показало да све што долази из Србије унапријед наилази на осуду у дијелу ФБиХ у којем СДА добија највише гласова. Међутим, када се унапријед осуђује документ чији садржај нису ни видјели и састанак који је тек најављен, онда је јасно да није ријеч о политици, већ о патологији и да не треба ни тражити разуман одговор, већ психијатра. А један ми пада на памет!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана