Неуставни Силајџић

Мирослав Филиповић
Неуставни Силајџић

Дрском самовољом предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића озбиљно је угрожен уставни и институционални систем ове земље.

Потписивањем Истанбулске декларације, без сагласности друга два члана Предсједништва БиХ, Силајџић је наставио да дјелује антиуставно, чиме је потврдио да је тренутно први политички деструктивац у земљи.

Сав парадокс БиХ исијава управо дјеловањем Силајџића у Предсједништву БиХ, који је положио предсједничку заклетву да ће "савјесно обављати дужност, поштовати и примјењивати Устав БиХ и Дејтонски споразум, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана".

И не само да то не чини, већ отворено дјелује против интереса Српске и Срба у БиХ, занемарујући елементарне дипломатске и државничке норме понашања. Мржња према Србима је код Силајџића јача од свега.

Једно од кључних питања је како уопште заштитити институционални капацитет земље ако се он подрива са највиших политичких институција, ако задужени за уставност и законитост призивају неред и анархију. A, управо то чини Силајџић.

Мора се наћи начин да се заустави безочно урушавање Дејтонског споразума и Устава ове земље, јер систем не може опстати на нерационалној основи и субјективном и произвољном тумачењу Устава и закона како то воли да ради Силајџић, који је постао највећа пријетња суверенитету земље.

Он се већ одавно уздигао на позицију најрадикалнијег рушиоца европског пута земље и свих покушаја регионалног помирења и међусобног јачања економске сарадње, држећи земљу у раљама своје политике мрака, нетолеранције и нетрпељивости, а истовремено дајући Бошњацима лажну наду да ће једног дана заиста постати господари ове земље.

Трагично је то што је Силајџић Предсједништво БиХ свео на бошњачки политички центар и базу СБиХ из које се отворено и безочно дјелује против свих, Уставом загарантованих права Срба у Српској и БиХ.

И како уопште са званичницима и политичарима, попут Силајџића, који руше све око себе, а не нуде ништа, убрзати европски пут земље и створити ефикасан уставно- институционални оквир?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана