Нестали

Горан Маунага

Послије поражавајућег односа који су према процесу тражења несталих припадника српског народа имали Институт за нестала лица БиХ за вријеме шефовања Амора Машовића те Међународна комисија за тражење несталих лица (ICMP), на ред су дошли Суд и Тужилаштво БиХ.

Тужилаштво БиХ, након што није платило 280.000 КМ за обављено пробно копање и ексхумацију на сарајевској депонији у Бућа потоку, заустављајући на тај начин посао који би дао резултате, од Суда БиХ затражило је одобрење за ексхумацију на новој локацији у склопу градске депоније. И добило га, без иједног питања о томе шта је с претходним тражењем.

Претраживање на првој микролокацији већ је готово и то, наравно, без икаквих резултата. Копано је до 2,5 метара у дубину, и готово. Најупућенији у ту област тврде да ће тако бити завршене и све будуће ексхумације у Бућа потоку, те да се све ради због покрића да се, наводно, учинило све што се могло.

Иако је главни тужилац БиХ Горан Салиховић обећао и српском тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу и специјалном представнику ЕУ у БиХ Питеру Соренсену да ће ексхумација бити настављена на мјесту гдје је раније започета, то се не дешава. Зашто? Зашто када постоје свједоци који поуздано знају када и колико је ту бачено посмртних остатака сарајевских Срба у примарну и у секундарну гробницу? Да ли зато што појединим моћницима и одређеним бошњачким политичким вођама није у интересу да се то открије?

Институције и органи РС учинили су све да процес трагања за несталим особама у БиХ буде што ефикаснији, али безуспјешно. Ти покушаји тек сада неће дати никакве резултате.

Јер ако се у Тужилаштву БиХ, на чијем је челу Салиховић, опструишу истраге о скривеним складиштима наоружања и о ратним злочиним над Србима у Тешњу, а предсједник Суда БиХ Медџида Кресо ескивира спровођење одлуке Европског суда за људска права, шта очекивати од њих у процесу тражења сарајевских Срба убијених током рата?

Чињеница је да су неуставне категорије Суд и Тужилаштво БиХ институције које су највише од свих, двоструким аршинима и непрофесионалношћу, урадиле на одржавању неповјерења и непомирења у овој земљи. А када се још крене у нарушавање уставног поретка, онда се у БиХ, и од БиХ, заиста, више ништа добро не може очекивати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана