Нестали

Маријана Миљић Бјеловук

На списку несталих Срба налази се више од 1.670 особа, саопштено је приликом обиљежавања Међународног дана несталих, 30. августа.

Податку о броју несталих треба додати и то да се у спомен-костурници у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу налази 607 неидентификованих тијела.

У посљедњих пет година идентификовано је свега 100 тијела Срба, а ове године није ексхумирано ни једно једино тијело. Зато се нимало неће претјерати ако се каже да је безобразно, срамно и крајње неодговорно да надлежни ништа не раде на идентификацији и тражењу несталих Срба, већ само опструишу у рјешавању овог проблема. Ко су надлежни - врло добро се зна.

Колико далеко се иде у безобразлуку показало је Тужилаштво БиХ тиме да до петка није исплатило предузећима која врше ископавање на сарајевској депонији у Бућа потоку дуг за до сада обављени посао, па се ексхумација обуставља.

Очигледно је да Тужилаштво БиХ задаје само со на рану породицама несталих Срба, јер је немогуће да институција која је лани потрошила 8,27 милиона КМ нема за њих "тричавих" 200.000 марака да уплати за наставак ексхумације.

Срамота невиђена!

Друга институција на нивоу БиХ, која такође ништа не ради на тражењу и идентификацији несталих Срба, свакако је Институт за нестала лица БиХ.

Поставља се и питање шта ће нам уопште Институт јер је до његовог формирања тражење несталих било у надлежности Комисије за тражење несталих РС, која је до почетка 2008. године ријешила судбину 3.545 несталих са списка Републике Српске или у просјеку 320 случајева годишње. Од тада је, према тврдњама породица несталих, ријешено свега 100. Ако тако наставе, посао неће завршити ни за 50 година. Каква је то агонија за породице, не треба ни говорити.

Закључак је јасан - институције које не раде ништа на тражењу несталих и идентификовању тијела треба или да се освијесте, раде посао за који су плаћене или у супротном не треба ни да постоје. Јер овакве не требају никоме, а најмање породицама несталих.

++++++++++++++++++++++

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана