Нестали и политикантство

Горан Маунага

Институције и органи Републике Српске учинили су све да процес трагања за несталим лицима у БиХ буде што ефикаснији, али безуспјешно, пошто су и ту област преплавили корупција, опструкције и политикантство.

Из односа према несталим и погинулим, а посебно према српским жртвама, какав су до сада имали Институт за нестала лица БиХ, односно његов шеф Aмор Машовић, те Међународна комисија за тражење несталих лица (ICMP) на чијем је челу Кетрин Бомбергер, може се само закључити, поред очигледних новчаних махинација и присутног политикантства, да таквима ништа није свето.

Машовић је, поред директорисања у том институту, политички активиста, функционер и посланик СДA, што га доводи у директан сукоб интереса. То, зачудо, уопште не смета никоме из ICMP-а. Друго, кад је из Института повучен српски члан, тај отуђени центар моћи мјесецима је несметано радио, поручујући тако да им представник српске националности ту и није потребан. И треће, никоме не смета ни чињеница што Институт функционише нелегално пошто у њему не постоје ни управни ни надзорни одбор.

Катастрофалне податке о раду Института, послије свега набројаног, скоро да и није потребно спомињати. Ипак, невјероватна је чињеница да је Институт за четири године рада пронашао само 16 несталих Срба, иако Српска још увијек потражује 1.709 Срба несталих у протеклом рату. Само за поређење, Канцеларија за тражење несталих лица РС је, док је постојала, до 2008. године просјечно годишње идентификовала 320 Срба. Послије свега само можемо да закључимо да та Канцеларија уз тако успјешан рад није одговарала ни странцима ни бошњачким представницима, те да је баш зато и укинута.

Посебна прича у свему је тражење тијела пуковника Aрмије РБиХ Aвде Палића, команданта бошњачких снага у Жепи, због чега је формирана и Комисија Владе РС. Иако су посмртни остаци пронађени још 2001. године, то је прикривано читавих осам година само зато да би Српска била уцјењивана. Постоје докази да је за те прљаве политичке игре и махинације одговорна и Бомбергерова.

Зато је, али и због чињеница да је опструисано тражење српских жртава, да је ICMP била пробошњачка комисија те да је кочен реизбор органа у Институту, неопходно у истрагу укључити тужилаштво, а против Бомбергерове поднијети тужбу. Баш онако како су то и најавили у Организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана