Нестају школе

Драгана Орловић

Слике нестајања једног народа најјасније се могу видјети у учионицама. Празне школске клупе једноставно и прећутно најбоље говоре каква је демографска слика у било којој земљи. Оне шаљу и најјаче поруке. Свима. Питање је само ко их чује, како их чује и шта се чини када стигну те поруке.

Овог септембра из школских клупа у Републици Српској неће стићи добре вијести.

Ако је судити према броју уписаних првачића, многе општине су десетковане. Бијела куга их десеткује.

Мање уписаних првачића, озбиљан је проблем и мучи школе у многим општинама у Републици Српској, а због недовољног броја ђака њихова руководства страхују и да би могле бити затворене.

Катанац највише пријети школама у мањим и неразвијеним општинама, гдје је и најмање ђака.

Међутим, из ресорног Министарства поручују да тренутно у сарадњи са локалним заједницама тек детаљно анализирају стање, па ће онда да одлуче да ли и које школе и подручна одјељења требају бити затворене. 

Да би послали макар мало охрабрујуће вијести, затражили су и информације о броју ученика који би у идућих пет година били уписани у школе и подручна одјељења.

Разлог за то је, како кажу, да се не гасе оне школе гдје год ће у идућем периоду бити повећан број првачића.

Међутим, како ли ће и ко гарантовати да ће се број првачића повећати и за тих пет година, одговор не знамо.

Једино рјешење је изгледа у томе да се уради јасна стратегија, која ће да предложи одређене мјере за афирмацију раста природног прираштаја. Она би укратко речено морала да омогући боље услове и олакшице за будуће родитеље.

Веома је важно и то да та стратегија одмах крене и да се спроводи, а не да остане мртво слово на папиру.

Да би се то спровело у дјело ту су многи савјетници, сарадници, експерти, стручњаци који треба да осмисле како све то да реализују, јер није више довољно само да се указује на проблеме демографске слике.

Бијела куга већ одавно не куца на врата. Она је стигла у многе општине. А за оне који не вјерују, довољно је да завире у школе. Све празније клупе саме ће да им кажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана