Неспроводиве иновације

Жељка Домазет

Да су предложене измјене Изборног закона БиХ које су стигле пред делегате Дома народа неспроводиве и да би изазвале општи хаос у изборном процесу потврдили су и ставови и мишљења релевантних институција.

Поред чињенице да је рок за уграђивање иновација у изборни процес прекратак, показало се и да ове измјене најдиректније ударају на Закон о заштити личних података јер се њима омогућава да лични подаци и отисци прстију треба да се дају особама које ни на који начин немају право на то. Овим иновацијама омогућило би се да лични подаци који морају бити тотално заштићени дођу у руке онима који би их могли злоупотријебити у најгоре могуће сврхе.

У ЦИК-у упозоравају да код имплементације новина постоји велики и оправдан ризик да ток и вријеме избора буду поремећени, што се може одразити на цијели процес. Упозоравају и на то да многе ствари овим измјенама нису прецизно регулисане.

У свему овоме ваља имати на уму да би набавка опреме у великој мјери поскупила изборни процес за који би ова земља морала да издвоји више стотина хиљада марака, што ствара додатне проблеме и ове измјене Изборног закона чини неспроводивим. У земљи у којој за финансирање далеко приоритетнијих ствари нема довољно новца тражити додатних двјеста милиона марака за изборне иновације, које све позване институције оспоравају, није ништа друго до авантуризам чији исход у овом тренутку тешко да било ко може предвидјети.

Земља у којој реформе које би је приближиле остатку демократског свијета годинама стоје, земља из које одлазе младост и учена радна снага морала би што прије да се позабави унутрашњим проблемима и доведе их у ред како би се коначно покренула из ове летаргије, која никоме дугорочно добра неће донијети. Сви они који макар мало мисле својом главом ни на који начин не би смјели да увуку БиХ у додатне неспоразуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана