(Не)службена возила

Милијана Латиновић

Службено возило и возач привилегија је скоро свих званичника у БиХ. И не само њих. Службене аутомобиле возе и њихови замјеници, помоћници и сви остали у армији чиновника, која се из дана у дан повећава. Није ни чудно када знамо да возни парк једне сиромашне земље каква је БиХ броји око 3.500 службених аутомобила.

Ни тај број не би био споран, упркос милионским трошковима које годишње изискује толики возни парк, да се службени аутомобили користе само онако како им назив каже, у сврху службе.

БиХ је, међутим, одмакла корак даље па је граница између службе и дружбе одавно избрисана, а службеним возилима министри, помоћници, директори и остали службеници возикају се и на море и на планине и ко зна гдје још. И тако из године у годину.

Чести су случајеви да запослени у институцијама користе службена возила у приватне сврхе, у вријеме годишњих одмора, за породичне потребе и томе слично. Службеним возилима многи су одлазили на разноразне састанке, кафе и ко зна гдје још, а да при томе ни фенинг нису потрошили из сопственог новчаника.

А да се таквој бахатости оних који у фотељама сједе захваљујући бирачима који су им на изборима дали глас да би заступали интересе народа, а не своје личне, мора стати у крај одавно је свима јасно. Иако је креиран правилник 2015. године, којим је прописано када и како се користе службена возила, многи су наставили по своме, онако како најбоље знају и умију, да се возикају уоколо о трошку пореских обвезника.

Да би коначно стали у крај онима који крше прописе па на неки начин блате и институцију у којој су запослени, парламентарна комисија на нивоу БиХ половином мјесеца отвориће расправу о употреби службених аутомобила. На адресу ове комисије стигла је иницијатива да службена возила убудуће буду обиљежавана наљепницама те да се на тај начин стане у крај злоупотребама.

Једино у шта можемо вјеровати јесте да ће овај пут сви они који сједе у парламентарној комисији на нивоу БиХ, а који су тамо доспјели искључиво захваљујући вољи грађана, сложно изгласати ову иницијативу. Они сада имају сву одговорност да оно што се није успјело ријешити подзаконским актима, ријеше овим приједлогом, да бахати функционери не би и даље расипали новац грађана. Новац који су бројни спискали точећи гориво у службене аутомобиле, а које су користили у приватне сврхе, могао је бити усмјерен за лијечење обољеле дјеце или помоћ социјално угроженим, јер они можда ни марку за кифлу немају, док поједини функционери једном платом могу да купе нов аутомобил за личне потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана