Неславни рекордери

Милијана Латиновић
Неславни рекордери

Ни све чешће полицијске контроле, радари и пресретачи на путевима широм Републике Српске нису дозвали памети несавјесне возаче којима је очигледно у крви кршење саобраћајних прописа.

А да је починиоца прекршаја у саобраћају много и да су се многи од њих о прописе огријешили више пута потврђује и податак да возачи дугују 72,2 милиона марака за неплаћене казне. Само тројица рекордера дугују 430.000 марака и никоме ништа.

Вјероватно и сада негдје јурцају угрожавајући не само свој него и животе осталих учесника у саобраћају, не марећи што ће им можда истрчати дијете или неки бициклиста. Не би био први пут да несавјестан возач удари пјешака на пјешачком прелазу и побјегне главом без обзира.

Таквих има од Новог Града до Требиња. Охрабрени којом чашицом алкохола више сједају за волан и не попуштају папучицу гаса.

И тако се дугови за кршење саобраћајних прописе калеме годинама, а наплата иде пужевим кораком. Починиоци прекршаја, углавном једни те исти, не маре за казне па настављају по своме, а ни држава не предузима Бог зна шта да би се та ситуација промијенила и дуг наплатио.

Одувијек се знало да ударац по џепу највише боли па су и казне за саобраћајне прекршаје протеклих година вишеструко повећане. Али ни то није опаметило несавјесне возаче. Репресија очигледно није паметан потез. Односно џаба високе казне, ако се на поведе рачуна о едукацији, улагању у мрежу аутопутева или увођење мјера као што је уградња лимитатора брзине, као и уређаја који онемогућава да се возило покрене уколико је возач пијан. Све су то неке од мјера које су увеле земље свијета које су најбезбједније када је у питању саобраћај.

Иако је то њихов живот и њихови поступци, немогуће је остати хладнокрван на поступке бахатих возача, јер на другој страни увијек може бити и неко од нас. То што појединци не маре за свој живот и без размишљања сједају за волан, то је њихов живот и њихова ствар.

И вјероватно никога осим њихових најближих то не би ни дотицало да такви, бахати, не угрожавају и туђе животе.

Предугачак је низ живота који су угашени на путевима због возача који дивљају кроз насеља и томе се мора стати у крај.

Очигледно је да би требало почети испочетка, урадити детаљну анализу безбједности у саобраћају и на основу тога донијети план како смањити број возача који управљају возилима под дејством алкохола или олако прекорачују брзину.

Ако већ толико тежимо под окриље Европе, не би било лоше да понекад нешто корисно и препишемо из ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана