(Не)регуларност РAК-а

Мирослав Филиповић
(Не)регуларност РAК-а

Тренутно стање у Регулаторној агенцији за комуникације највјеродостојније осликава институционални хаос БиХ.

Говорити о овој агенцији, а не споменути мудрост нашег нобеловца која каже да "тамо где почиње Босна престаје логика", била би велика грешка, јер управо је РAК најбољи примјер прогона елементарних законских и логичких принципа.

Најједноставније речено, у Регулаторној агенцији ништа није регуларно. Генералном директору Aгенције Кемалу Хусеиновићу мандат је истекао у децембру прошле године, а члановима Савјета, који контролише Хусеиновићев рад, у априлу прошле године. Нова управа још није изабрана.

Значи, челни људи РAК-а у овом тренутку раде нелегално, чиме су, додамо ли овоме бројне политичке одлуке Aгенције, озбиљно угрожени њен дигнитет и кредибилитет, а у питање је доведена и сама сврха њеног постојања.

Чињенице кажу да за пет година рада Савјет РAК, у чијем саставу су само два инжењера телекомуникација, док су остали чланови економиста, правник, хемичар и политиколог, није прихватио ниједну жалбу на Хусеиновићеве одлуке, а било их је безброј.

Очигледно је да већина чланова Савјета РAК-а на Хусеиновићеву одлуку гледа као на аксиом, па су тако одобрили и одлуке о кажњавању РТРС-а због дигиталног тестног сигнала од 75.000 КМ и некажњавању ФТВ-а због емитовања видео-клипа "Видимо се у Билећи", којим су погажени основни етички и професионални кодекси.

Хусеиновић, који мјесечно заради и до 6.000 марака, никада није Савјету доставио извјештај о својим службеним путовањима на којима су потрошене значајне суме новца.

Међутим, све ове незаконитости у Aгенцији нису спријечиле Хусеиновића и предсједавајућег Савјета РAК-а Невена Томића, који живи у Загребу, да пишу ОХР-у и другим међународним институцијама о "урушавању независности Aгенције" и "проблемима са Савјетом министара БиХ", без сагласности са другим члановима Савјета РAК-а.

Наравно да им се нису жалили на то да нелегално раде, да игноришу закључке Савјета министара БиХ којим се тражи да се Aгенција врати у уставни и институционални оквир, да су Aгенцију претворили у базу бошњачке политике, да отворено дјелују против интереса Српске...

Иако је РAК одавно већ метастазирао, ресорно министарство БиХ, OHR и ОЕБС "не желе да наруше независност Aгенције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана