Нереални захтјеви

Анита Јанковић-Речевић

Захтјев фризера и козметичара у Српској да их Влада РС ослободи плаћања пореза и доприноса у идућих шест мјесеци у најмању руку је нереалан. Такав потез осим што је доказ незахвалности за помоћ коју су добили током протекла три мјесеца, крајње је и себичан.

Шта је са угоститељима, трговцима и другим занатлијама којима је промет једнако опао као и истим тим фризерима и коземтичарима. Поставља се питање зашто би власт само њима изашла у сусрет, а занемариле остале мале предузетнике који такође муку муче да стану на ноге и задрже раднике. 

Захтјев који је упућен на адресу Министарства привреде и предузетништва РС у потпуности је примјењив на ону народну умотворину “даш неком прст, а он тражи цијелу руку”. Сигурно је на стотине оних који се не би сложили са овом тврдњом, али бројне чињенице иду томе у прилог.  

Влада Републике Српске помогла је свим предузетницима тако што је осигурала уплату пореза и доприноса за март, април и мај и обезбиједила најнижу плату за април и мај запосленим у свим привредним субјектима којима је одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације био забрањен рад у тим мјесецима. Ту су и мјере које се тичу привременог одгађања плаћања пореских давања, тромјесечни мораторијум на кредите, хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019 години. Тим потезима за спас домаће привреде руководећи челници у Српској су показали да поред очувања здравља становништва, који је био приоритет приоритета, велику пажњу посвећују предузећима и малим предузетницима које је вирус корона гурнуо на ивицу понора.

Истина, многе земље су домаћој привреди дале снажнији вјетар у леђа, али треба признати и да су мјере које су донијеле власти у Српској вриједне сваке похвале, те да је слична помоћ изостала у бројним државама које су економски много јаче и независније од наше Републике.  Помоћ која је упућена привредницима још је значајнија ако се има у виду да су међу истим тим привредницима на стотине оних коју су Републику безброј пута “закинули” кад год су стигли. Исти ти фризери и козметичара, додуше не сви, својим запосленима на банку уплаћују минималну плату, а преостали дио им дају у ковертама. Јавна је тајна да многе раднике мјесецима држе без пријаве као и да не издају рачуне клијентима за пружене услуге.

Епидемија вируса корона јесте утицала на пад промета, и то је несумњиво, али терет ове кризе морају сви изнијети на својим леђима подједнако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана