Нерадници

 Милијана Латиновић
Нерадници

Најављене контроле запослених у јавном сектору, посебно оних који су запослени, а не долазе на посао, требало би наводно да ишчисте тај сектор од нерадника, од свих оних који се годинама воде паролом: “Лези, лебе, да те једем”.

Жалосно је што се такве контроле сада најављују на сва звона, а сви, и у власти и у опозицији, добро знају да такво стање није од јуче. Јавна је тајна да је оних на државним јаслама одавно већ превише и да су се многи ушушкали тамо само да примају добре плате.

Част изузецима који поштено зарађују своју плату и у јавном сектору, раде и прековремено, доступни су на телефон и у подне и у поноћ.

За разлику од њих, многи добијају плату, онолику колику радници у фабрикама могу само да сањају, нажалост. Баш тако добијају, јер долазак на посао и сједење у канцеларији тешко да се могу назвати било каквим радом. Још је горе ако су на платном списку, а у канцеларију ни не навраћају. Њима уредно плата лијеже на рачун за недоласке и нерад.

Тужно је и жалосно да уопште причамо о таквим стварима, да се најављују контроле које је требало да буду још јуче, јер сутра је свакако прекасно.

Замислите само да у неком приватном предузећу радник не долази на посао. Који би то послодавац исплаћивао плату нераднику?!

Многи ни на боловање не смију отићи из страха да ће остати без посла, а камо ли да се усуде да тек онако не долазе.

Таквима би “газде” са задовољством написале отказ. И никоме ништа, сви би рекли да је нормално, да не може машина да стоји, ако стане једна, стаје цијели ланац производње. Не може због једног нерадника да стане предузеће. Рекли би бирои су пуни оних који једва чекају да раде.

И није ни нормално да се не долази на посао, а прима плата, нигдје, ни у јавном ни у приватном сектору.

Само иста правила не важе за обичне раднике који у плавим одијелима или радним мантилима раде осам па и више сати дневно и за оне који ушминкани у одијелима (не)долазе на посао. И док је тако, тешко да ће нам кренути набоље.

Умјесто да у ово претпразнично вријеме сумирамо годину и ставимо на папир сва могућа поскупљења која су уназадила сваког поштеног и радника и послодавцима, ми смо се сјетили сада да се бавимо онима који већ годинама могу како хоће, јер надлежни жмуре на њихово понашање. Инспекције треба да ураде свој дио посла, без помпезне најаве.

Ово је вријеме када у фокусу треба да буде побољшање положаја запослених и пензионера. Да причамо о повећању плата, вријеме је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана