(Не)рад Тужилаштва

Горан Маунага

Сума од утрошених десет милиона КМ за рад Тужилаштва БиХ у прошлој години никога не би изненадила у случају да је та институција урадила оно што је требало да уради у предметима ратних злочина почињених током рата у БиХ, дакле да је окончала бар дио истрага и подигла оптужнице у најважнијим случајевима.

Али овако, кад знамо да су неријешене остале истраге против 935 лица од 1.090 против којих је истрага вођена, од чега за њих 617 истраге датирају још од прије десет година, постаје јасно да Тужилаштво, које сваке године повећава износ потрошеног новца али не и број ријешених предмета, није оправдало разлоге свог постојања.

Поред тог, стиче се утисак да је Тужилаштво максимално и свјесно успорило свој рад онда кад су истражени и процесуирани сви већи злочини које су починили припадници српског народа. Тада се са истрагама у предметима у којима су злочини почињени над Србима скоро потпуно стало.

Јер кад знамо да је Тужилаштво донијело наредбу о обустављању истраге у "предмету Добровољачка", кад је у "предмету Атиф Дудаковић и Пети корпус истрага још увијек у току", кад истрага стоји у "предмету Тузланска колона" а "предмет Сарајевски логори" и "Силос" се одуговлачењем и распарчавањем обезвређују, скандалозно је у таквој ситуацији на плате више од 200 запослених потрошити милионе марака.

Та укупно потрошена сума од десет милиона је огромна јер се ради о новцу баченом само за одржавање Тужилаштва у животу.  Јер та институција није ни у прошлој години није испунила ни минимум правних, тужилачких професионалних стандарда. Шта очекивати од Тужилаштва које има новца за куповину најскупљих аутомобила мимо зацртаног плана, а новац не да за пробна копања и ексхумације несталих сарајевских Срба на градској депонији у Бућа потоку? Од Тужилаштва које "не стиже" да отвори истрагу у чак 1.026 извјештаја које је МУП Републике Српске поднио за кривична дјела ратног злочина против српског цивилног становништва?

А о покушајима Тужилаштва да све то оправда "компликованошћу истрага", "потешкоћама у прикупљању материјалне документације и налажењу свједока" те "недостатком простора" сасвим је сувишно говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана