(Не)рад Клуба Бошњака

Жељка Башић
(Не)рад Клуба Бошњака

Бошњачки делегати у Вијећу народа РС наставили су са старом праксом кршења Пословника и игнорисања сједница Вијећа народа. Ипак, то није спријечило остале клубове да одрже сједницу, па је Вијеће одржавањем сједнице практично деблокирано.

Они који су хтјели да раде и изађу из петомјесечне агоније у коју је Вијеће запало због тврдоглавости бошњачких делегата, затражили су од Клуба Бошњака да им доставе написмено своје амандмане и образложења на законе да би остали клубови могли да се о њима изјасне.

Изјаснили су се тако да су већином гласова одбили амандмане Клуба Бошњака.

A Бошњаци су потегли заштиту виталног националног интереса и уложили амандмане, између осталог и на закон о матичним књигама, што би за посљедицу могло да има одгађање одлуке о безвизном режиму за БиХ.

Наиме, усвајање закона о матичним књигама у оба ентитета услов је који треба да се испуни да би становници БиХ догодине путовали без виза.

Бошњачки делегати већ дуже вријеме константно потежу заштиту националног интереса на све и свашта, а истовремено се не осјећају обавезним да раде, барем не док Уставни суд БиХ не ријеши њихову апелацију у вези са Пословником о раду Уставног суда РС. Наравно, у њихову корист.

Због неучешћа или дјелимичног учешћа у раду Вијећа којим додатно отежавају рад другим клубовима, бошњачке делегате и предсједавајућег Вијећа Џевада Османчевића, који уопште не сазива сједнице, нико није санкционисао, иако примају плате које су далеко од плата "обичних" радника у Српској.

Очигледно је да је за предсједавајућег најбитније шта жели клуб његовог народа, а не сви остали и не оно што је у корист грађана.

Османчевићу је дата нова шанса, да сазове сједницу заједничке Комисије Народне скупштине и Вијећа народа РС на којој треба да се усагласе амандмани.

Aко се о своју обавезу Османчевић поново оглуши, преиспитаће се његова, као и одговорност бошњачких делегата у Вијећу, који очигледно манипулишу правима, а избјегавају обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана