Непромишљене изјаве

Ведрана Кулага Симић

Двоструко убиство одјекнуло је у бајрамској ноћи у Трнопољу, а недуго након првих сунчевих зрака услиједиле су реакције.

"Према првим индицијама, злочин су извршиле особе српске националности" - саопштио је потпредсједник парламента РС Рамиз Салкић реагујући на убиство бошњачких повратника у овом мјесту Мухарема Балића и Алмира Реџића.

То је, изгледа, било најлакше за рећи. Крајње непромишљено, а можда са намјером. Ко зна. Изјаве овог типа низале су се једна за другом, док је полиција радила свој посао на терену - док су тражили из чије је руке испаљено више хитаца у настрадале, без обзира на то које су националности.

Испоставило се да их је усмртила рука човјека који је близак са вехабијама, а не са "српском националношћу". И шта сада?

У најмању руку бошњачки политичари који су онако "на прву", непромишљено, излетјели у јавност са изјавама да су вјероватно тамо неки Срби покварили празничко славље, посијали страх у костима повратника и да Бошњаци не могу да буду сигурни док се налазе на територији Српске, требало би да се постиде својих ријечи и да изађу пред јавност и извине се.

У овој земљи сви би требало да буду свјесни да су националне страсти још узбуркане и да се све коцкице још нису посложиле. Овакве изјаве бошњачких представника сигурно нису дио који недостаје - оне могу само да постигну контраефекат о коме не треба ни помишљати. Ни на тренутак.

Тешке и болне слике са почетка деведесетих и даље су ту међу људима и колико год да се надлежни и сви остали трудили да се стави тачка на "и", неће се заборавити и то је један од разлога због којег се не треба ићи на прву и намјерно ширити страх као и мржњу. Посебно у оваквим осјетљивим ситуацијама.

Извињење би добро дошло, али како ствари стоје изгледа да ће се на то дуго чекати. Умјесто да буду људи и макар, ако ништа понове прво што су рекли, али додају да прича има други крај, они окрећу нови лист и траже неке нове примјере, као и нека стара убиства која још нису расвијетљена.

Трагични догађај је грубо исполитизован, умјесто да се пружи подршка породицама несрећно пострадалих да премосте тешке дане било је лакше оптужити без доказа.

Од потписивања Дејтонског мировног споразума идуће године навршиће се двије деценије, а искре са почетка деведесетих још понекад, нажалост, "засвијетле". Иза свега је остао горак укус који ће дуго бити ту и опомињати да се овако нешто не треба поновити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана