Непроцесуирање злочина

Свјетлана Шурлан

Ових дана, када је ријеч о политици признавања злочина који су се догодили на просторима БиХ, могле су се чути различите ствари, како из свих дијелова ове земље, тако и из центра Европске уније, из Брисела и Стразбура.

Прво се појавио Нацрт резолуције о стању у БиХ за 2011. годину, посланика Европског парламента за БиХ Дорис Пак. Пакова је прошле године боравила у БиХ неколико дана и закључила многе ствари, од тога да је вехабизам озбиљан проблем, па до тога да се предмети ратних злочина морају процесуирати, а Стратегија за то поштовати од стране свих.

Било је на њене закључке чак 112 амандмана, али на крају су прошли они које су гурали посланици који су се нашли на удару различитих бошњачких лобија.

Тако ће се пред европским посланицима наћи осуда, не вехабизма, већ свих облика екстремизма, а питања о процесуирању ратних злочина изгубила су се у магли европских престоница. Поменуто је само неопходно ефикасно вођење структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Како год, једно је очигледно, Пакова, а и многи други Европејци нису видјели извјештај Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ. Овакви извјештаји се обично камуфлирају компликованим насловима, нађу се на дневним редовима сједница, обично су недоступни јавности и они који су их правили у правилу нису у сваком моменту спремни да говоре о њима, барем не о њиховој суштини.

A зашто? Зато што у њима стоје подаци правосуђа БиХ о процесуирању починилаца ратних злочина, па је лако закључити да управо они који лобирају по Европи не раде ништа друго осим тога.

Само један податак доказује све то, а то је да је ФБиХ од 2004. до половине 2011. године пријавила чак 20 пута мање особа за ратне злочине него што је то учинила Република Српска. Ово показује спремност ентитета, који тражи признавање геноцида у Сребреници, да злочине у ФБиХ призна отворено и јавно.

ФБиХ свјесно избјегава одговорност оних који су у име ње чинили злочине. И не само свјесно, већ наочиглед свих који о томе и даље ћуте.

Питање је зашто се Извјештај у којем се наводе ови поражавајући подаци не објелодани, јер засигурно говори много више од разноразних анализа Европске уније, Међународне заједице и других, бошњачким лобистима подложних, дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана