Непримјерени огласи

Жељка Јаворац

Интернет је данас постао огледало нашег друштва, кризе моралних и културних вриједности, наше неукости, неписмености, али и летаргије и ограничености.

Колико су младе генерације зависне од интернета показује посљедњи примјер забаве, ако се тако може назвати, објављивање огласа у којима, очигледно младићи, продају дјецу, именом и презименом, или их мијењају за дрва и опанке.

Вјероватно је ријеч о другарским смицалицама, али колико су духовите и на мјесту говори чињеница да је оглас скинут са странице у року од неколико часова, а једини одјек имао је у јавности, такође зависној од интернета.

Сличан примјер десио се прије мјесец када је старији мушкарац из Витеза дао оглас да убија за 10.000 КМ.

Запањујућа је чињеница да је оглас у кратком времену имао неколико хиљада прегледа, што говори и о томе да већина људи на интернету тражи забаву и разоноду или глупости.

Информатичка свијест једног човјека огледа се у способности да узме само добро од овог вида комуникације, али и да изабере само провјерене информације од свих оних које му се нуде. Очигледно је да наша дјеца још нису зрела за нешто тако, а вјероватно нису ни научили да се заштите на интернету.

Отуда и састанци са педофилима договорени путем интернета, "необични" огласи, па и вршњачко насиље посредством друштвених група.

Узалудно је дјеци дати у руке алат као што је интернет, а не научити их како да га користе и како да поступе исправно.

Страница на којој су дјеца објавила оглас, као и слику свога друга или познаника, такође је страна на којој се продају сексуална помагала, нуде разне услуге које и нису за малољетну дјецу и коју посјећују људи са свих страна и различитих профила.

Оглас јесте накратко забавио јавност, али је велики минус за дјецу, родитеље, па и ту јавност која их сматра примјеренима.

Док је савременом свијету интернет средство, алат да сазнају, комуницирају, докуче, нама је постао циљ и, нажалост, једна од главних занимација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана