Неправедна "правда"

Жељка Домазет

Да у правосуђу на нивоу БиХ нешто дебело не штима не показују само изјаве званичника, који годинама упозоравају на то да би нешто радикално у правосудним институцијама требало мијењати. Доказују то и подаци из којих се јасно види да се свим становницима ове земље не суди на једнак начин ни по истом закону.

Србима у Суду БиХ суде по строжем Кривичном закону БиХ, па добијају драконске казне, односно по више од 20 година робије. С друге стране, за исте злочине Бошњацима углавном суде по Кривичном закону бивше Југославије, гдје је казна затвора далеко мања.

Поред домаћих званичника и стручне јавности на накарадну примјену закона у овој земљи упозорио је и Европски суд за људска права, који је БиХ јасно упозорио да се закон не може примјењивати ретроактивно и да се свуда у свијету примјењује онај који је важио у вријеме почињења кривичног дјела. У овом случају то је закон из СФРЈ.

Да је правда по рецепту БиХ много више неправда, доказује и чињеница да правосудне институције на нивоу БиХ као змија ноге крију националну структуру осуђених, јер би и на тај начин доказали селективан приступ правди и да је строжи закон искључиво резервисан за Србе.

Када се све ово има у виду, не чуди чињеница да сви званичници Републике Српске Суд и Тужилаштво БиХ третирају као казнену експедицију и институцију која је одметнута од Устава, закона и од народа.

Било како било, није на одмет да се у свему овоме помене и најава првог човјека Високог судског и тужилачког савјета, који је најавио провјетравање правосуђа, али и она министра безбједности, који препоручује ригорозније потезе и тражи не само отварање прозора и врата него и избацивање намјештаја и кречење.

Све у свему, за правду у БиХ потребне су коријените промјене, у првом реду оне законске, да би пред богињом правде били сви једнаки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана