(Не)Позвани

Мирјана Кусмук
(Не)Позвани

За разлику од Саркозија и Карле Бруни, Кејт и Вилијам нису уврстили амерички предсједнички пар на списак званица на британском краљевском вјенчању.

Са краљевских двора је саопштено да вјенчање принца Вилијама није службена државна церемонија, јер он није поглавар државе, али амерички политички колумниста Даниел Касиди види у овом чину британског принчевског пара дубљу поруку.

Он Обаму види као "највећег антибританског предсједника у модерној америчкој историји", наводећи да је Обама британском премијеру Гордону при службеној посјети поклонио DVD некомпатибилан с европским плејерима, док је краљици дао ајпод напуњен властитим говорима.

- Због тих, али и многих других ствари, не треба нас превише изненађивати што Обама није позван на вјенчање, за разлику од бројних свјетских државника - написао је Касиди.

Е лакну ми начисто. Ето није само "Глас Српске" остао без позивнице. Десило се то и најславнијем државничком пару. Једино ме збунио политички колумниста који анализира разлоге и поруке непозивања Мишел и Барака на краљевско вјенчање.

Нешто мислим како је вјенчање код нас приватна ствар и како нико не може да се вријеђа због непозивања. Aли јесте врага! Када си принц, краљ или предсједник ништа више није приватна ствар. Ни вјенчање, ни пријем, ни сахрана. Дакако, тако је то у демократским и цивилизованим друштвима.

Код нас је, мало је рећи, то другачије. Код нас су и палате и дворови приватна ствар. A хоће ли вас позвати или не, то не зависи од функције на којој сте тренутно, нити од угледа који имате у професији којом се бавите, нема ту ни минулог рада. То једино и искључиво зависи од тога да ли вас "дворске луде" симпатишу или не.

Слиједом анализе америчког колумнисте у случају Обама, овај гест би требало да значи да је "Глас Српске највећи антипредсједнички лист у модерној историји РС", а његов главни уредник "највећи антипредсједнички новинар у РС". Aли овај гест, ипак, не заслужује сличну озбиљнију анализу био којег политичког коментатора. Не заслужује, јер је личан.

Једно ипак прија. Давно је "Гласу Српске" досадила етикета "режимски", што су нам је залијепили управо они са дворским позивницама. Сада смо директно са двора добили сертификат да није тако. У то име не шаљите нам ни убудуће позивнице. Ми се одазивамо само онима који нам се радују и који примијете када нас нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана