Непотребне провокације

Драгана Орловић

Дрвар је највећа повратничка општина у ФБиХ са већинским српским становништвом. Према посљедњем попису, на њеном подручју живи око 7.500 становника, док их је прије рата било 17.500.

Прије рата то је била и општина у којој се могло сасвим лијепо живјети. Сада је, као и Босанско Грахово и Гламоч, од многих заборављена. У те локалне заједнице улаже се недовољно чак и када је у питању примарна здравствена заштита становништва, а камоли у инфраструктуру и неке значајније пројекте.

Помоћ од кантоналног и федералног нивоа вјечито су на дугом штапу. Међутим, недавно су их се тамошњи надлежни ипак сјетили. Одбор ХДЗ-а БиХ Ливно 9. јула ове године на страначкој скупштини усвојио је иницијативу о обиљежавању 24 године од, како су навели и на званичном сајту странке, “ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара”, а у оквиру које је планирано да централни скуп одрже 13. септембра у Дрвару.

Иако би можда приличније било да таква срамна иницијатива носи назив окупирање, а не “ослобођење”, најбоље би ипак било да до ње уопште није ни дошло.

Никако није смјела да се деси, из више разлога, али првенствено због тога што је међу тамошње становништво унијела непотребне тензије, страх и забринутост.

Међутим, ако је већ једна таква иницијатива донесена и ако је она била сасвим јасна намјера ХДЗ-а Ливањског кантона, онда се поставља питање како је могуће да потпредсједник те странке и предсједник ФБиХ Маринко Чавара не зна да је покренута.

Немогуће је да су у самом врху једне политичке партије себи дозволили такав луксуз и допустили организовање манифестације која ће са собом донијети озбиљне посљедице.

Очигледно јесте, као што је и све остало могуће на овим просторима.

Због тога и не треба чудити бојазан српског становништва у тим повратничким општинама у ФБиХ, као ни опрезност с изјавама њихових представника на Чаварине тврдње да нема прославе “ослобођења”.

Како вјеровати Чавари да је спорна манифестација отказана и да је заиста неће бити, док он при томе тврди да није знао за њу и да је све то само “испровоцирани сукоб”. Ту је и у праву.

Организовање обиљежавања 24 године од такозваног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара јесте испровоцирани сукоб, али сасвим је очигледно ко га жели изазвати и ко је одговоран уколико се деси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана