Непотребан увоз

Маријана Миљић
Непотребан увоз

И поред тога што постоје домаћи произвођачи животних намирница, у Српску се константно увозе неквалитетни и сумњиви производи. Доказ за то је чињеница да је у БиХ у првих шест мјесеци ове године увезено осам пута више меса него што је извезено, односно увезено је 16.169 килограма меса у вриједности од 51 милион марака, док је у истом периоду извезена свега 1.991 тона меса, вриједности 6,7 милиона марака.

Зашто увозити и угрожавати домаћу производњу ако у Српској имамо довољне количине производа, како за нормалан тако и за луксузан живот!?

Није тајна и да појединци за ситне паре пуштају да се у Српску увезе месо које може да буде опасно по нечији живот. Докле тако? Можда све до онда док неко не страда због неквалитетног, трулог и увезеног меса, коме је одавно истекао рок трајања и које може да буде смртоносно по нечији живот.

Увозом је угрожен и опстанак домаћих произвођача на тржишту Српске јер се становништво, због беспарице, радије одлучује за стране производе сумњивог поријекла, који се продају по нижој цијени, за разлику од домаћих производа који су квалитетнији а који су за неколико маркица скупљи.

Можда бисмо некако и затворили очи пред увозом меса да се у нашу земљу не увозе и други производи, почев од рибе, намјештаја, разних машина, репроматеријала, па све до ситних производа који се у Српској производе на неколико тона. Увози се чак и вода.

У Српској има више од 30 овлашћених узгајивача рибе који на годишњем нивоу произведу 3.500 тона рибе, која је довољна за потребе домаћег становништва, али се и стално увози јефтина и смрзнута риба сумњивог квалитета.

Иако и "птице на грани" знају да је Српска једна од најбогатијих земаља шумом и да има довољно дрвних сортимената за производњу квалитетног намјештаја, у првих пет мјесеци у БиХ је увезено 11.195 тона разног намјештаја, у вриједности 35,5 милиона марака. На тај начин "угушено" је неколико предузећа у Српској која производе квалитетан намјештај, вјероватно чак и квалитетнији од увезеног.

И на крају, ништа нам не преостаје него да сачекамо да се надлежни побрину за то да контрола производа који се увозе постане оштрија, да се забрани увоз неквалитетних производа или пак да проради свијест становништва, те да се запитају шта то заправо купују.

Само на тај начин можемо да сачувамо домаћу производњу, јер ће у супротном Српска за неколико година бити преплављена страним, а неквалитетним производима. A од домаће производње неће бити ништа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана