Непотизам и богаћење

Горан Маунага

Иза актуелизоване повике на неколико људи у врху политике у Републици Српској, коју раштимована и неконструктивна опозиција покушава силом да осмисли, стоји много интересантнија, али скривена истина о непотизму, корупцији и богаћењу великог броја такозваних "нижих слојева", чиновника у свим структурама и институцијама власти.

Огроман број таквих, који су непотизмом створили породичне мануфактуре и којих је сваким даном све више, до данас су углавном остали скривени. О њима јавност мало или скоро ништа не зна, што им је све вријеме само ишло у прилог.

Одговара им то што су у жижи јавности актуелни политичари. За то вријеме, док су медији покушавали да открију још понеку  аферицу политичара из врха власти, они су се у потаји богатили. Број таквих, и количина њиховог на сумњив начин стеченог богатства, досегли су такве размјере да се аларм сам упалио кад је опстанак ентитета дошао у питање.

Зато данас велики задатак стоји на медијима и истраживачком новинарству. Кад би свако од њих урадио свој дио посла у својим локалним заједницама и на видјело изнио оне чиновнике који су запослили своју породицу и успут се обогатили, то би био добар пут за оздрављење локалне самоуправе и јачање Републике Српске.

Рецимо, један од бањалучких "примјера" за богаћење и збрињавање себе и својих, је и породица Стојнић. Радмила Стојнић запослена је у градској управи, а истовремено је и посланик у Народној скупштини. Кћерку Мају запослила је на мјесто помоћника министра финансија. Кажу да јој је то прво запослење. Али зато треба времена да се дође до истине о свим њиховим кућама, становима и о начину на који су их стекли.

Скоро нико то није успио ни да примијети јер је све вријеме свима било важно то што је, рецимо, кћерка предсједника РС запослена у Влади. Иако се о имовини предсједника РС, његовој породици и имовини баш све зна, чак и ситница из његовог окружења, интересовање јавности заобилазило је оне који би, у сваком случају, требало да имају приоритет.

Вила, кућа, станова, пословних простора стечених на сумњив начин неупоредиво је више тамо гдје се до сада није ни гледало. Зато је крајње вријеме да се пажња обрати на хиљаде породично ухљебљених чиновника који су од непотизма направили бизнис и од којих многи, за разлику од "инкриминисаних" политичара и чланова њихових породица, мјесеце, из чисте забаве и досаде, проводе по Дубаију, Паризу, Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана