Неплаћени рачуни

Маријана Миљић Бјеловук

Домаћинства, предузећа, али и јавне установе у Републици Српској не плаћају редовно рачуне за комуналије. Дугови су достигли стотине милиона марака, што је поједина комунална предузећа довело на ивицу пропасти.

О којим је цифрама ријеч показује податак да "Електропривреда РС" од домаћинстава и предузећа потражује, ни мање ни више, него 353 милиона КМ.

Поред "Електропривреде РС" борбу са ненаплаћеним рачунима воде и водоводи у скоро свим градовима и општинама у РС, што додатно отежава њихово пословање, које ни до сада није било за похвалу.

Да би била побољшана наплата користе се сва законом дозвољена средства, али је од тога углавном слаба вајда.

Сигурно је да у РС има оних домаћинстава која једноставно немају новца да плате ни оне "ситне" рачуне од десет или 20 марака, па рачуне слажу и чекају већу зараду и боље вријеме да би их платили. Сигурно је да постоје и они који имају новац, али неће да плате трошак који су направили. Они се надају да ће њихова дуговања једноставно бити отписана, а у већини случајева та њихова надања буду и испуњена.

Поред муке са домаћинствима комунална предузећа имају још већих проблема са другим предузећима, па тако правна лица само "Електропривреди РС" за утрошену струју дугују 186 милиона КМ и премашили су дуг домаћинстава, који износи 167 милиона КМ.

А највећи дужник међу предузећима за утрошену струју је "Водовод" из Приједора. И управо на примјеру тог водовода најбоље се види колики негативан утицај имају међусобна дуговања предузећа која не могу да буду наплаћена. Јер ни он не би сигурно доспио у ситуацију да има велика дуговања за струју да је могао да наплати оно што се њему дугује.

Из овог зачараног круга мора се изаћи, али отпис дуга, или искључење струје и воде, сигурно (и лаицима је јасно) није набоље рјешење. Неопходно је наћи одговарајућа рјешења да би се гомилању дугова стало у крај, јер ако се они наставе увећавати, пословање "Електропривреде", водовода и других предузећа и те како ће бити оптерећено и питање је како ће успјети да се изборе са проблемима. А од тога корист неће имати ни они ни потрошачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана