Неплаћене казне

Жељка Домазет

БиХ већ одавно важи за земљу у којој се странке масовно оснивају и бујају као гљиве послије кише. Нарочито се то дешава уочи избора, па је за локалне изборе одржане у октобру прошле године било пријављено чак више од стотину њих.

На први поглед рекло би се да је ова земља расадник различитих идеја и демократије. Но да се у овој земљи иза наводне демократије крије нешто сасвим друго, показују и подаци о томе колико је странака новчано санкционисано због разних пропуста и чињеница да новчана казна од неких није могла бити наплаћена јер су се напрасно угасиле.

За рад и финансирање политичких странака свакако се издвајају велика средства, али такође је и велики број оних које та средства, њихов начин прикупљања и трошења крију као змија ноге. Стога је Централна изборна комисија само у прошлој години изрекла санкције у висини од више од сто хиљада марака, а успјели су да наплате нешто мало више од десетине.

У цијелој овој причи занимљиво је и то да не само да ЦИК у протеклих 11 године није успио да наплати повећи износ на име изречених казни него је у томе кратких рукава остао и надлежни суд. Напросто, странке су се гасиле без измирења обавеза, а одговорни су постали недоступни и ЦИК-у и суду.

Када се све ово има у виду, рад странака, начин њиховог финансирања и трошења новца у сваком случају морао би бити боље уређен да се не би дешавало да "сезонци", који очигледно највише и примају и троше новац на нетранспарентан и незаконит начин, нестану без икаквог трага. Сасвим је недопустиво да неко ко се доскора налазио на челу неке странке тек тако нестане, а да дугови и ненаплаћени преступи остану ван домета закона.

Како у тој области у овој земљи има заиста превише рупа, не чуди чињеница да су се као страначке вође појављивали којекакви "буди бог с нама" ликови.

Не буде ли децидно уређено да свако онај ко се огријеши о Изборни закон не може измаћи некажњен и док се у овој земљи не уведе више реда у тој области, сезонске странке ће и даље ницати и гасити се од избора до избора, новац завршавати тамо гдје не треба, а казне остати неплаћене.

И даље ћемо од избора до избора у којекаквим пословним просторима и стубиштима имати натписе имена неких чудних странака без програма и без идеја, осим оне да покупе новац и нестану без трага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана