(Не)писменост

Драгана Орловић

Писменост је први и најважнији корак ка човјековој еманципацији. Стога је и право на писменост, као дио права на образовање, још 1948. године уграђено у Општу декларацију о људским правима.

Од тада је, ево, већ прошла седма деценија, а на нашим просторима и даље је изузетно висок проценат људи без икаквог образовања. То су објелоданили и резултати пописа спроведеног 2013. године.

Од укупно 1,17 милиона становника, колико их је у Републици Српској пребројано приликом пописа, 1.005.535 има 15 и више година. Од тог броја, без икаквог образовања је њих 58.651. То значи сваки 17. становник у Републици Српској. Да, управо тако. Сваки 17. наш човјек нема баш никакво образовање. Са непотпуним основним образовањем је њих 97.022, а само основну школу имају 21.834 становника. Сваки пети може се похвалити дипломом из основне. Од тог укупног процента неписмених, чак готово седам пута је више жена него мушкараца.

И док се у савременом свијету ужурбано ради на информатичком описмењавању што већег броја људи, код нас је спорна не само функционална већ и елементарна писменост становништва.

Небитно је више и да ли је ријеч о старијој популацији, која потиче из периода када је одлазак у школу, нажалост, већином сматран губљењем времена, и што им је важније било ићи у њиву, а не узалудно пискарати.

Ту је и феномен полуписмености. Својеврсна неписменост писмених, која је испливала у јавност ширењем интернета и друштвених мрежа. Многи уз дипломе виших и високих школа и даље не сумњају - већ "сумљају" и не знају да је "не знам" правилно одвојено, а не састављено писати. Да би на неки начин истакли да су школовани, има и оних који самоувјерено пишу "ти бих" и "ја би" и још низ само њима својствених фраза и термина.

Овдашњи лингвисти и професори српског језика безуспјешно упозоравају данашње генерације, које углавном одрастају у виртуелном свијету, да слабо познају правопис и граматику и да им је фонд ријечи изузетно сиромашан. Употребљавају прегршт страних ријечи, англизама и скраћеница. Али модерно је доба, а у модерно доба модерно је бити "кул", а не познавати правопис и граматику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана