Неоосманизам

Жељка Домазет
Неоосманизам

У причу Запада да се од БиХ треба и мора направити функционална држава у годинама рата оружјем, а у постдејтонском периоду "прагматичном" политиком дебело се укалкулисала Турска, која од ове земље настоји да направи државу са доминацијом Бошњака.

У цијелој тој причи неоосманизма, остали конститутивни народи и друге националне мањине били би сведени на пуку случајност. У свим тим намјерама Турске, која на сваки начин даје вјетар у леђа Бошњацима и бошњачким политичарима, за Републику Српску и званичнике који је представљају одређен је негативан курс, како би се што више сатанизовала и у крајњем резултату избрисала. Не случајно је и турски амбасадор у БиХ у Бањалуку дошао само једанпут и то не да би разговарао и о другој страни приче и циљева у БиХ, него да би покушао да промијени мишљење српских званичника и војнике Оружаних снага који путују у мировну мисију у Aвганистан стави под турску заставу. На тај начин је покушао и у мировњачким мисијама од бх. војске да направи војску која би по свијету марширала и носила униформе под звијездом и полумјесецом.

Није нимало чудно то што је управо ове године, када је турска спољна политика у великом замаху, 27. ноћ рамазана, као најзначајнији дан у вријеме поста муслимана, на спектакуларан начин у кооперацији Турске и БХРТ-а (који је, треба ли напомињати, већ одавно бошњачки јавни сервис) преношена из Сарајева за гледаоце не само у ове двије земље него и широм свијета.

Не чуди такође ни чињеница да се управо сада све гласније и радикалније проблематизује питање Санџака, дијела Србије у коме је доминантан муслимански живаљ и за ту регију настоји изборити самосталност. У свему овоме ваља имати на уму чињеницу да је неким бошњачким званичницима, у првом реду Харису Силајџићу, Турска и исламски свијет ближи од комшија, па тако, за разлику од бројних одлазака у исламске земље, Србију ниједанпут није посјетио.

Без обзира на различите политичке и партијске ставове у Републици Српској, њени лидери и политичари морали би се окупити у њеној одбрани да би сачували маневарски простор и супротставили се неоосманизму, који је већ одавно постао реална пријетња. Једино тако ће се моћи очувати позиција Српске и одољети насртајима извана и изнутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана