(Не)одговорност

Ведрана Кулага Симић

Не постоји држава на свијету која не мучи муку с одређеним проблемима и која нема отворених питања, али ситуација у БиХ постаје све алармантнија јер понестаје мјеста на тим листама.

Вишемјесечна немогућност договора о формирању власти на нивоу БиХ само је врх леденог бријега испод којег се накупило превише питања која већ годинама чекају епилог, ма какав год он био.

Једна од прича која предуго чека крај јесте она у којој је ријеч о измјенама и допунама закона које је потребно усвојити како би биле заустављене тужбе које већ мјесецима судије, тужиоци и други запослени у правосуђу на нивоу БиХ шаљу управо на адресу ове земље јер надлежни нису спровели одлуку још из 2013. године.

Ради се о одлуци коју је донио Уставни суд БиХ, а у којој пише да и они, као и остали запослени на том нивоу власти, имају право на накнаде за топли оброк, превоз, регрес и одвојени живот. Имајући у виду да Парламент БиХ још није усвојио нову, потребну одлуку судије, тужиоци и остали почели су да туже БиХ и до тада су из касе извукли неколико милиона марака на суду. И још ће, како тренутно ствари стоје, дуго да извлаче новац на тај начин и још се дуго, како се сада чини, неће исто гледати на неспровођење одлука Уставног суда БиХ.

Блокада парламента је на сцени мјесецима, толико да је добар дио грађана већ и заборавио када су одржани општи избори, а дио ће такође заборавити јер ће се ускоро почети још јаче причати о наредним локалним изборима. И никоме, аман,  ништа. 

А за то вријеме земљу притишћу бројни изазови. Списак отворених питања и горућих проблема је све дужи. Миграната је све више и све су нервознији и агресивнији, што је и разумљиво јер готово нико ни од њих није хтио да се оволико дуго задржи у БиХ.

Од самог старта су само хтјели да им БиХ буде станица на путу ка земљама ЕУ, али ништа, нажалост, од тога. Тренутно је тешко рећи ко је даље од ЕУ - да ли они или ми.

БиХ је у великој кризи и тешко је помислити да ће се домаћи лидери или странци који су задужени за ово поднебље нешто нарочито потрудити када је ријеч о реформама и пословима који су недавно стављени пред БиХ како би напредовала ка ЕУ.

Надлежни у БиХ прво морају да среде стање у свом дворишту те да доведу у ред своје међусобне односе и поштују законе јер се само у том случају, под условом да не буде краткотрајно, можемо надати значајнијем искораку ка бољем сутра. А један од предуслова на том путу је да коначно неко сноси одговорност за неодговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана