(Не)одгодиве обавезе

Ведрана Кулага Симић

На адресу БиХ готово свакодневно стижу нове обавезе и задаци, а они који су их послали “писамца” шаљу махом са јасно назначеним роковима када на задати посао треба ставити тачку.

Велики број њих заврши испод тепиха, имајући у виду уставно уређење БиХ и генералне односе међу онима на која су “писамца” насловљена. Годинама се о мало чему постигла сагласност међу домаћим лидерима. Чак и у оним ријетким моментима када се чинило да ће бити направљен искорак, до тога није дошло.

Класичан примјер односа у овој земљи је постизборна прича о формирању власти која ће, по свему судећи, имати још неколико наставака. И тако ћемо дочекати ко зна који мјесец, а на власти ћемо имати структуре које нису на посљедњим изворима добиле повјерење за нови мандат.

И док се тако вртимо у добро знаном кругу милион других ствари чека. На тој листи нису само крупна политичка питања, него и велики број ствари које се директно односе на све становнике ове земље којих је, додуше, све мање. То је оно што највише упада у очи.

У Неуму је ове седмице одржан енергетски самит на којем су надлежнима у БиХ подијељени да како би се откочио процес неопходних реформи у том сектору, а домаћи званичници су се обавезали да ће у року од три мјесеца да направе први искорак на том путу.

То је нови задатак који је стигао и који надлежни треба да испуне, у складу са својим овлашћењима. 

БиХ, каква год да је, има уставну подлогу које се званичници морају држати јер сваки корак напријед више све процесе враћа километрима уназад и то, у тим случајевима, избија у први план, а све друго пада у воду.

А тога смо се највише нагледали посљедњих година.

Посљедњи задаци који се тичу реформи у енергетском сектору само су нови у низу. Ријеч је о модернизацији и усклађивању са директивама Европске уније како би се ишло у корак са европским обавезама у складу са опредјељењима и напретку ка ЕУ, од које смо хиљадама километара далеко.

БиХ и изабрани званичници власти морају прво да посложе стање у својим редовима, па у свом дворишту и учине видљив помак за све становнике ове земље јер како се гомилају међународне обавезе тако је све дужи низ и оних домаћих.

Формирање власти први је корак који треба предузети, али не и посљедњи јер се тим чином неће ставити тачка ни на једно, осим на то питање, јер је у овој земљи превише затворених “писама” и неријешених проблема.

Институције и званичници морају да озбиљно схвате посао који су добили од народа и да своје мандате посвете њима, а како би тражили немогуће за себе и дане проводили смишљајући смицалице и испостављали немогуће захтјеве пред другу и трећу страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана