Ненормална земља

Дарко Момић

Директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Осману Мехмедагићу Осмици за тачно седам дана истиче петогодишња безбједносна дозвола за приступ тајним подацима. У иоле нормалној земљи то не би била вијест, јер би већ биле извршене потребне безбједносне провјере, дозвола би му била продужена и апсолутно нико не би постављао питање да ли шеф тајне полиције има приступ тајним подацима.

Дакле, у иоле нормалној земљи, а као што видимо, БиХ је далеко од тога. Само у овој и оваквој земљи је могуће да се шефу тајне полиције суди због злоупотребе службеног положаја, а да он на суђење иде из фотеље првог агента и у њу се уредно враћа са рочишта. Пресумпција невиности јесте светиња и тачно је да нико није крив док му се то не докаже и не потврди правоснажном судском пресудом, али напросто није нормално да човјек не одступи са такве функције када суд “државе” коју је обавезан да штити против њега покрене поступак. Бар привремено док се тај поступак не оконча и суд не каже посљедњу ријеч. Дакле, опет акценат на “није нормално”.

При томе посебан проблем представља чињеница да члан 59. Закона о заштити тајних података БиХ прецизно каже да безбједносну сметњу због које се одбија издавање дозволе за приступ тајним подацима представља “вођење поступка због кривичног дјела за које се могу изрећи затворске казне у трајању од најмање три мјесеца”. А за кривично дјело за које се суди Мехмедагићу запријећена казна је од шест мјесеци до пет година затвора. С обзиром на то да му, што би било нормално, безбједносна дозвола није одузета чим је против њега покренут кривични поступак, односно чим је Суд БиХ потврдио оптужницу, биће интересантно видјети како ће за седам дана поступити Државни безбједносни орган као тијело надлежно за издавање безбједносних дозвола и да ли ће пронаћи начин и правну акробатику да избјегне и превиди цитирани члан закона.

Све су прилике да хоће, али ако и не превиди и донесе одлуку којом се одбија издавање безбједносне дозволе шефу тајне полиције, Мехмедагић има могућност да се жали другостепеном органу, односно Комисији за поступање по жалбама у предметима безбједносних провјера. И ту већ долазимо на неизбјежни политички терен, јер су чланови Комисије Мехмедагићеви људи од повјерења и блиски СДА.

Како год било, остаје гола чињеница да се шефу тајне полиције суди због злоупотребе службеног положаја и да му пријети да остане без приступа тајним подацима, а да истовремено има политичку подршку за останак на тој функцији. Отвори се, земљо ненормална!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана