Немој ме, Мујо, ти бранити

Жељка Домазет

Да је федерални Дом народа одавно изгубио смисао доказ је чињеница да се свијећом траже делегати који би у овом законодавном тијелу требало да штите интересе српског народа.

Годинама овај клуб не може да буде попуњен јер се напросто не могу наћи Срби за које би гласало бирачко тијело у ФБиХ. И ове године, чак ни у другом кругу Централна изборна комисија није успјела да прикупи 17 делегата, па ће то овог пута учинити посебним упутством, али ни тада српски народ у ФБиХ неће добити своје легитимне представнике. Од 17 делегата само су за сада четири из реда српских странака, а сви остали су углавном из оних бошњачких. Чак шест их је из странке Нермина Никшића, а има и оних који су из странке Бакира Изетбеговића, па је сасвим сигурно да странци којој смета све што има назив српско неће пасти на памет да брани српске интересе.

Да иронија са попуном српских делегата прелази сваку мјеру здраве логике показује и чињеница да се међу делегатима српског народа треба наћи Мирсад Диздар, који се као члан Либералне странке изјаснио као Србин, а треба да замијени такође “Србина” из исте странке Нуџеима Џиханића. Мирсаду и Нуџеиму је толико стало до права српског народа као до лањског снијега и имају везе са српским интересима и свим оним што тишти српски народ у ФБиХ као Марко Краљевић и телевизор. Да није трагично било би смијешно.

Комплетна комбинаторика у вези са попуном Дома народа када је ријеч о делегатима српског народа најдиректније доказује да је ФБиХ на све могуће начине очишћена од Срба и да из овог ентитета Срби или одлазе или изумиру. Стога све тврдње да су у ФБиХ права конститутивних народа заштићена, падају у воду.

Не буде ли законодавна власт нашла начина да у Дому народа ФБиХ буду изабрани легитимни представници и српског народа, сасвим је јасно да ће ова институција изгубити смисао.

Напросто је недопустиво да српске интересе у овом дијелу БиХ бране федералне странке. Уколико на овом плану не буде учињено нешто радикално и оно мало Срба који су већ сада сведени на статистичку грешку биће избрисано.

Одавно у ФБиХ није могуће покренути питање виталног националног интереса када је о Србима ријеч, а буде ли настављена оваква пракса да коме год падне на памет може да се изјасни као Србин, зарад позиције, биће сасвим сигурно да је српски клуб постао институција за исмијавање и додатни шамар једном конститутивном народу.

У ФБиХ, када је о Србима ријеч, на дјелу је она максима: “Немој ме, Мујо, ти, бранити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана