Немој да те давим!!!

Сандра Милетић
Немој да те давим!!!

"Море, марш у п... м...! Немој да те давим!!!!".

Тако је гласио одговор високог функционера Партије демократског прогреса Перице Бундала на телефонски позив новинарке "Гласа Српске".

Једина грешка новинарке била је то што је радила свој посао и Бундала позвала да би од њега узела изјаву у вези са ситуацијом у његовој странци. У томе нико не би требало да види ништа лоше, али је Бундала то очигледно веома изнервирало. Јер само што је успјела да каже ко је, Бундало је, ничим изазван, засуо псовкама и пријетњама.

Бундало се, истина, послије овог инцидента, два пута новинарки извинио (и усмено и писмено), али та извињења баш и "не пију воде", јер Бундало тврди да се ради о томе да су његове ријечи извучене из контекста, што није тачно.

A како је Бундало реаговао, могли су да чују сви новинари "Гласа Српске" који су се у том тренутку нашли у редакцији, а његова "изјава" је снимљена тако да свако ко жели може да чује да ту нема ништа од "контекста".

Бундало наводи и да је новинара "Гласа Српске" раније замолио да га више не зове, јер не жели да коментарише ништа што је "везано за политику и партију којој припада".

Aко је и тако, новинарки (којој је у опису посла да зове саговорнике и да покуша да добије изјаву без обзира на ранија одбијања) Бундало је могао да каже: "Немам коментара".

A он би ваљда требало да зна како се треба опходити према представницима медија јер је, између осталог, био и министар унутрашњих послова РС.

ПДП би морала да се огради од оваквих иступа својих функционера и извини новинарки, али то јуче није учинила.

Уредништво и новинари "Гласа Српске" затражили су и заштиту и реакцију од Организације за европску безбједност и сарадњу, међународне федерације новинара, Одбора за заштиту новинара, Европске федерације новинара, Репортера без граница и Медијске организације југоисточне Европе.

Јер очигледно је да је потребна хитна заштита слободе новинарске професије и слободе медија, као и да се појединци (попут Бундала) упозоре на то како се сарађује са медијима који су средство комуникације с јавношћу.

Посао новинара је да некога позове и узме изјаву (баш као што је посао продавца да продаје, љекара да лијечи, професора да учи ђаке...). До саговорника је да ли ће да се јави или не, да ли ће да да изјаву или не, али да псује и пријети новинарима права нема нико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана