Нема пара од ММФ-а

Марина Чигоја

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) боравила је протеклих дана у БиХ, гдје је са домаћим властима разговарала о реформама и могућности склапања новог аранжмана с обзиром на то да онај, који је закључен 2012, истиче за неколико дана.

Исход тих разговора очигледно није дао очекиване резултате тако да су представници свих нивоа власти у БиХ саопштили да од новог аранжмана нема ништа.

Услови које је ММФ поставио пред домаће власти очигледно су били много већи залогај од оног који су наши представници могли да прихвате. Међу захтјевима који су за ентитете били неприхватљиви сигурно је јачање контроле банкарског сектора које би у суштини значило још један пренос надлежности, што није у интересу РС, док је питање пензија остварених по повољнијим условима посебна бољка у ФБиХ. Питање је какве би посљедице имало прихватање тих услова. Очигледно је да је у све ово политика "умијешала прсте".

Ту је свакако и захтјев за реформу тржишта рада односно доношење новог закона о раду којем се оштро противе синдикати у оба ентитета.

Новим аранжманом БиХ је требало да надокнади новац планиран у буџетима, а који није добила од ММФ-а из актуелног аранжмана који истиче за неколико дана.

Управо тај недостатак у ионако поприлично празним буџетима могао би представљати проблем. Колики, видјећемо сигурно у наредних мјесец или два. У РС увјеравају да имају алтернативу за изостанак новца ММФ-а, док у ФБиХ већ најављују ребаланс и смањење трошкова.

Нема сумње да ће бити потешкоћа у функционисању буџета у наредном периоду, а да ситуација није сјајна најбоље се видјело у посљедња два-три мјесеца у РС када су пензије касниле. Јасно је да ће власти у оба ентитета морати добро да стегну каиш, али и да побољшају наплату пореза и доприноса.

Такође, реформе су пријеко потребне. Иако већ годинама стижу упозорења са свих страна да је администрација у БиХ прегломазна, да јавну потрошњу какву БиХ има не може финансирати привреда оваква каква је и да су неопходни резови, на том пољу ништа се озбиљно није урадило. Администрација и даље буја, привреди се скоро свакодневно испостављају нови намети и потпуно је јасно да у таквој ситуацији нема напретка.

Једно је јасно. Имали подршку ММФ-а или не, власти у овој земљи морају се коначно окренути привреди, улагати у њу, а смањити јавну потрошњу. Можда ће тада потреба за кредитима, из којих ће се искључиво крпити буџетске рупе, бити мања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана