Нема опуштања

Ведрана Кулага Симић

Република Српска је ушла у други мјесец борбе са вирусом корона, који је, нажалост, однио већ неколико живота, а неке довео до респиратора.

Од прве потврде присуства вируса код становника Српске почеле су бројне и далеко оштрије мјере од оних за којима су, прије или касније, посезале друге земље у којима се настанио “ковид 19”.

Та опрезност и предострожност уродиле су плодом, колико је било могуће, а с циљем заштите становништва и здравствених установа у Српској, које су, уз колеге на осталим позицијама, на првој линији одбране од непознатог, на својим леђима понијеле и још носе велики терет.

И свима њима треба одати велику захвалност и знати цијенити оно што су урадили за све и што ће сигурно радити још, док не будемо могли рећи да смо побиједили у овој борби са вирусом, који је скоро цијело човјечанство ставио у неку врсту карантина.

Сигурно је да до свих љекара који улажу надљудске напоре стижу вечерњи аплаузи, као знак захвалности, али не треба да заборавимо ни многе друге, који су, сада више него икада, са струком или без ње, ангажовани да би се проблеми изазвани вирусом што мање осјетили.

Ипак, још није готово. И због тога морамо још бити на опрезу, дистанци, као и поштовати рјешења о изолацијама, полицијски час, забране одлазака на територије других општина и градова када је таква мјера на снази, као и све остале које су издате с циљем спречавања ширења вируса.

Први дио битке је, барем временски, завршен, али у овом моменту нико не може да прогнозира колико ће цијела борба трајати. Најважније је да не дође до експанзије броја заражених особа и жртава, јер је питање да ли смо и колико снажни да се и томе супротставимо. И зато треба да се још строго придржавамо мјера и да замолимо оне који су планирали, ма колико да смо их пожељели, да не долазе за предстојеће празнике. И због себе и због оних код којих долазе, јер у овој ситуацији никада се не зна шта носи сутра.

Од данас би, према најавама, на граничним прелазима који су отворени за путнички саобраћај требало да буду постављени карантини кроз које ће морати да прођу сви који уђу у БиХ, након којих неће ићи у самоизолацију већ у локалне карантине.

Доста тога је урађено на плану заштите, али и ови карантини имају за циљ да буде обезбијеђена максимална контрола улазака у БиХ те да се одврате од доласка у Републику Српску и ФБиХ сви они који су, можда, већ почели са паковањем, јер су празници на прагу.

За све нас је још најбоље да останемо код куће, јер ћемо тако прије дочекати дан када ћемо се вратити нормалном животу и проблемима, али рјешавати уз њих и ове, нимало безазлене, који ће остати као посљедица “ковида 19”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана