Нема кризе за чиновнике

Ма­ри­на Чигоја

У институцијама БиХ кризе дефинитивно нема. Иако су у прошлој и овој години једва заустављени планови да се, ионако велике плате запослених повећају, то питање поново је дошло на дневни ред.

Буџетским оквиром за 2014. годину планирано је повећање издвајања за плате и накнада запослених у институцијама БиХ на 645 милиона, а 2015. године на 658 милиона марака. Има ли смисла повећавати плате у ситуацији када је велики број радних мјеста у привреди, о платама да и не говоримо, под знаком питања? Мјере штедње и усмјеравање новца према привреди, која грца у дуговима, властима у Сарајеву очигледно није ни на крај памети. Без обзира на то што се стално говори о претјерано великој администрацији и једнако претјераним њиховим платама које су међу највишим у региону у односу на стандард, то, изгледа не брине власти које настављају по свом.

Да плате неће остати и једини проблем доказује и план који предвиђа даље гомилање чиновника. Са садашњих 22.384 службеника, до краја ове године органи БиХ постаће богатији за више од 100 радника који ће црпити паре пореских обвезника. Та цифра скочиће за додатних 100 радника и 2014. године.

Да то неће донијети већу ефикасност показало се безброј пута до сада када су цифре новозапослених годишње енормно расле, а учинак остајао исти. Новим запошљавањем сигурно ће скочити и цифра у буџету која иде за њихове плате, па је сасвим сигурно да од штедње нема ништа.

Колико ће парламентарци бити спремни да подрже све намјере које им Савјет министара БиХ провлачи кроз разноразне анализе, планове, одлуке и закључке показаће се веома брзо. Оно што је сигурно јесте да ефикасности институција БиХ нема ни на видику и да не служе својој сврси.

У ситуацији у којој се налази привреда, која их финансира, ново повећање плата и обима администрације значило би стављање прста у око свима који немају привилегију да живе на “државним јаслама”. Јер, како другачије објаснити да се плате запослених у јавном сектору, које су и сада поприлично веће од оних у реалном и даље повећавају, а да привреда тоне све дубље и да јој се сваким новим законом доносе нови намети.

О томе како то објаснити армији оних који су на бироима за запошљавање, не треба ни причати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана