Нема кризе за банке

Драгана Келеч
Нема кризе за банке

Да ове године нема кризе за банке у Републици Српској, показују подаци Aгенције за банкарство РС, према којима је нето добит банкарског сектора Српске на крају трећег квартала 2011. године износила 40,9 милиона марака, док су у истом периоду прошле године оствариле губитак од 18,5 милиона марака.

И док кроз кућни буџет већине домаћинстава "дува промаја", те многи једва "крпе крај са крајем" од првог до првог, банкарски сектор РС у прва три квартала забиљежио је и те како значајно повећање профита.

То је за похвалу, али поставља се питање како?!

Како је девет банака у вријеме свеопште кризе остварило нето добит у износу од 41,6 милиона КМ, док је само једна банка имала губитак од 650.000 марака?

Како, када у данашњим условима нема нових пројеката, када многе фирме и предузећа "грцају" у дуговима?!

Вјероватно је то резултат, како кажу и сами економисти, ранијег пласмана кредита који су одобравани по изузетно високим каматама које су, ако не највише, онда сигурно међу највишим у региону. Није за похвалу, али тако је!

Било како било, али за банке кризе нема...

Пословање им је и више него добро, тако да њихово руководство може да буде и више него задовољно.

Aли, не треба заборавити да лани ипак и нису могле да се похвале оваквом добити. Чињеница је да су управо ове исте банке прошле године имале губитке, али да су вјероватно поучене тадашњим пословним потезима, успјеле да "испливају" из тог нимало завидног положаја.

Постале су, како кажу економисти, опрезније, финансирају пројекте који су сигурнији и воде више бриге о томе како се пројекти развијају.

Па, шта им онда замјерамо? Можда то што је њихово пословање лоше утицало на обичног малог човјека, чија примања не могу да поднесу рате кредита и високе каматне стопе. Можда, што у великој економској кризи мало ко може тако да оствари успјех и добит.

Aли, једно је сигурно - када би се цијела привреда могла угледати на банке и њихово пословање, онда вјероватно не би било кризе ни у фирмама, ни за многе кућне буџете... Вјероватно, али то је већ нека друга прича, односно бајка... 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана