Нема бразде без папира

Свјетлана Ђуричић

Пољопривредници који желе да добију подстицаје за 2016. годину требало би да пожуре у најближу филијалу Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, или скраћено АПИФ, јер се приближава рок за ажурирање података о пољопривредним газдинствима.

Тачније, рок истиче у недјељу, 15. маја, што значи да су за регистрацију остала још само четири радна дана.

Они који су ту обавезу оставили за посљедњи тренутак, у та четири дана требало би да сакупе све потребне папире, којих није мало и оду у АПИФ.

Осим уобичајене гњаваже са папирологијом пољопривредници би требало да се припреме и на дуге редове пред шалтерима, јер је од 32.674 пољопривредна газдинства у Републици Српској податке у АПИФ-у ажурирало свега 2.631. Дакле, мање од десетине газдинстава.

Додатне нове мјере, које су у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС припремили за пољопривреднике са комерцијалним газдинствима су право на бесплатну педолошку хемијску анализу плодности земљишта, те приступ средствима из намјенских кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС и "Партнер фонда", што би, вјерују, требало да их анимира да се региструју.

Вјероватно су њихови разлози за одгађање сасвим оправдани, јер је недавно, послије дуготрајних киша, коначно почела прољећна сјетва, а ту су и остали послови на земљи и око ње. Могуће је и да су процедуре и испуњавање формулара ствари којима су пољопривредници невични, како то кажу њихови представници.

Ипак, из Владе Републике Српске су поручили да оправдања за кашњење неће више уважавати. Тако ће они ратари, сточари, воћари, повртари и остали, који до 15. маја не ажурирају податке, остати без подршке ресорног министарства. Неће много помоћи ни чињеница да је мраз недавно похарао воћњаке у Поткозарју. Штета на њиховим шљивама, крушкама и јабукама је сигурно велика, али баш зато би требало да поброје воћке, пољопривредне културе, сточни фонд, те да прикупе податке о газдинству и пошаљу их што прије у АПИФ.

Времена је остало мало, а посла на земљи ионако увијек има на претек.

Концерт за памћење Симфонијског оркестара театра "Марински"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана