Неликвидност привреде

Марина Чигоја
Неликвидност привреде

Протекла година за привреднике у Српској и БиХ по многим оцјенама била је једна од најтежих у економском смислу.

Цјелокупна привреда кубури са проблемима који су посебно дошли до изражаја од 2008. године, па наовамо. Неликвидност, огромна дуговања, пад потражње, разни намети, само су неки од проблема са којима се привредници у Српској сусрећу.

Колико је стање озбиљно најбоље говори податак да домаћи привредници на наплату својих потраживања у просјеку чекају 104 дана. То је свакако један од кључних узрока неликвидности већине предузећа.

Имајући у виду чињеницу да немогућност наплате потраживања једног субјекта ствара додатне дугове другим предузећима, цјелокупна привреда долази у један зачарани круг из кога је тешко изаћи и у коме је свако свакоме дужан.

Само у прошлој години ненаплаћена потраживања предузећа повећана су најмање за милијарду марака! Aко се та бројка узме у обзир, не треба да нас изненађује податак да је све више оних који не могу да очувају своје пословање и затварају предузећа.

Поставља се питање на који начин ријешити овај проблем и колико власти раде на побољшању привредног амбијента? Сигурно је да увођење нових намета привреди неће донијети ништа добро. Јасно је да би сви заједно требали да раде на томе да се привредни амбијент побољша. Нажалост, томе се још не придаје довољно значаја, а требало би.

Због тога и не чуди податак да је БиХ и по овом параметру на самом европском дну, а горе су само Србија и Aлбанија у којима се на наплату потраживања чека још више него овдје.

Једно од рјешења свакако би, умјесто суда и година чекања на рјешење судског спора, могло да буде да се законски ограничи рок плаћања. Сигурно је да би и даље било оних који не би хтјели или могли да измирују своје обавезе, али сигурно је и да би тиме увели колико-толико реда у ову област.

Тренутно стање, свакако никоме не одговара јер доводи у питање пословање, па и сам опстанак предузећа. То, наравно, за собом повлачи и неизмирење обавеза предузећа према радницима и органима, а то онда у зачарани круг...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана