Нелегално, а легално

Жељка Домазет

Гужва на тржишту осигурања и појава нових друштва која ничу као печурке изродила је жестоку конкуренцију међу осигуравачима. Борба за сваког осигураника води се свих дозвољеним, али и недозвољеним средствима.

Развој свих врста животног осигурања је још у повоју јер је већина друштава првенствено оријентисана на продају обавезног осигурања од ауто-одговорности које доноси највеће приходе. Овакво стање на тржишту осигуравачима оставља мало шансе за освајање купаца новим производима па је већина друштава схватила да им је једина шанса за повећање тржишног учешћа прибјегавање нелегалним попустима.

Овај проблем на тржишту осигурања Српске није присутан од јуче, а друштва која послују у складу са одредбама закона покушавају годинама исправити криву Дрину. Прво је 2014. године усвојен кодекс понашања којим су се потписници обавезали да неће давати нелегалне попусте у овој врсти осигурања, а крајем августа ове године челници осигуравајућих друштава су постигли и усмени договор да ће коришћење дампиншких цијена постати прошлост.

Нажалост, ниједан договор није испоштован. Друштва која су нелегално привлачила осигуранике су наставила радити по старом, а заговорници који поштују законске постулате су још једном изиграни. Борба против вјетрењача ни овај пут није дала резултате, а поштени дио сектора осигуравача овим покушајем је исцрпио расположиве могућности како би тржиште колико-толико било доведено у ред. С правом се питају због чега се регулатор, ни поред бројних апела, није чвршће ухватио у коштац са онима који свјесно крше закон.

О потезима регулатора је сувишно трошити ријечи јер су се сва њихова дјела свела на пуке пријетње. Агенција за осигурање РС и Инспекторат РС су потпуно затајили иако су им законом дата широка овлашћења. Друштвима која свјесно крше закон могу изрећи новчане казне, а познато је колико наше бизнисмене боли сваки "ударац по џепу". Уколико би им то била преблага казна Агенција би им могла привремено одузети дозволу за рад на период од 30 до 180 дана што на тржишту крцатом осигуравачима значи губитак клијената и коначни крах.

Надајмо се да ће овај дугогодишњи проблем бити ријешен, а брзина уређења тржишта зависи само од спремности регулатора за дјеловање. Све до тада ће се поједина друштва нелегално богатити на рачун оних који поштују закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана