Нелегална градња

Горан Маунага
Нелегална градња

Чак и кад новинари објаве документа из којих се непобитно виде разне махинације, пропусти и незаконитости у раду појединаца и институција увијек се нађе неки упућени стручњак којег у таквим случајевима (зло)употребљавају у неуспјешним покушајима демантовања пуких чињеница.

У случају нелегалне градње у строгом центру Бањалуке у режији бизнисмена Веселка Малбашића и аминовање појединаца из Aдминистративне службе града Бањалука као мајстор своје професије истурен је начелник Одјељења за инспекцијске послове Aдминистративне службе града Новак Петраш. Добио је тежак задатак да демантује оно што се не може демантовати, а ради се о документима из којих се види да је Малбашићев пословни објекат у центру Бањалуке у Јеврејској улици изграђен мимо Регулационог плана, али и рјешења Одјељења за просторно уређење Aдминистративне службе града.

Чињенице да већ озидани објекат који има већу спратност и квадратуру него што је то предвиђено Регулационим планом, Петраш је покушао побити тврдњом да је то сасвим уобичајено, јер то омогућава текстуални дио Регулационог плана.

Најзанимљивије од свега је Петрашево писмо у којем се још више упетљао као пиле у кучине. Тако је навео да градска управа може да одступи од Регулационог плана само ако инвеститор зарад више грађевинског простора тражи још квадратуре и због тога може да му одобри приземље-галерију и увучено поткровље. A на лицу мјеста нигдје ни једног ни другог нема! Боље би ипак било да није одговорио још седам дана, као што је ћутао претходних седам. Има ту још нелогичности и неуспјешног покушаја "вадионе", али има времена. Питање је и да ли свим инвеститорима градска управа излази у сусрет на овај начин. Aко не излази, питање је зашто? Одговор се, наравно, назире између редова.

Знамо да ни овај случај, као ни претходни, неће добити свој законски епилог. И не мора што се нас тиче, јер то и није наша брига. Наше је да пишемо, да информишемо истинито, а брига оних других је да успоставе друштво и систем у којем се закон спроводи. Како они то не чине или чине само када су у питању ситне рибе, тако бахатост, оних којима је новац у мозак ударио, према јавности и према медијима расте. Што је корупција израженија то су они бахатији и дрскији, јер санкција нема.

Занимљиво је и то да у овом случају локална власт показује да није гадљива, јер је из непознатог разлога изашла у сусрет максималистичким захтјевима грађевинца који годинама финансира оне друге, који би да скину управо ту власт. То је опет нека попречна веза која не познаје ни расу, ни вјеру, ни политику, него само интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана