Неквалификовани

Горан Маунага

Фрапантан је податак да готово 32.000 особа пријављених на бироима за запошљавање, односно више од 22 одсто од броја укупно пријављених, немају никакво занимање, да су без икаквих квалификација.

Али још шокантнија је чињеница да огроман број тих необразованих лица, иако су им могућности да у Српској дођу до посла скоро никакве, одбијају послове попут копања, рада на грађевини, сјече дрва, чувања стоке.  

Тај податак, сигурно је, више изненађује него информације које се повремено појављују у медијима о томе да се неки професор, инжењер, љекар прихватио посла чобанина или сјече шуме.

Ти људи без занимања који су пријављени на бироима за запошљавање терет су и друштву и себи али, с обзиром на то да одбијају и физичке послове који им се повремено нуде, сигурно да су већи баласт држави него себи самима.

Шта, у таквој ситуацији, могу да учине они, а шта држава?

Прво, хитно би требало да се ради на њиховој преквалификацији односно доквалификацији како би на тржишту рада постали конкурентни.

То не би требало да буде велики проблем јер они неће бити преквалификовани у, рецимо, програмере, инжењере информатике, електронике и телекомуникација, већ у занимања зидара, обућара, шивача, вариоца која су исто толико тражена.

До тада, и до налажења сталног запослења, њима једино преостаје добро познато "сналажење".

Може се претпоставити да велик број таквих ради "на црно", од повремених сезонских послова до одласка на привремени рад у иностранство.

То јесу привремена и не баш пожељна рјешења, али су принудна због чињенице да је тржиште рада у Српској пребукирано чак и високообразованим кадровима који веома тешко долазе до посла.

Неквалификована радна снага тржишту је све мање потребна тако да је неминовност да они на бироу, чекајући посао који неће доћи, проведу године, деценије.   

Али ти "радници" без занимања и образовања ипак треба да се преквалификују ради долазећег времена, будућности која ће, треба вјеровати, и у том сегменту бити свјетлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана