(Не)култура у сали

Ведрана Кулага Симић

Народна скупштина је једна од најзначајнијих републичких институција у којој мјеста има за политичаре које је народ изабрао јер је процијенио да ће се, баш тај неко, на најбољи начин залагати за добробит суграђана и цијеле Српске како би напредовала и бивала све јача.

Народна скупштина је мјесто вјечите борбе власти и опозиције те арена из које и једни и други желе да изађу као побједници те учврсте позицију пред нову провјеру код бирача, а та борба озбиљно нагриза основу парламента. Култура и интереси грађана који су бирали народне посланике тону дубље и дубље у мору дискусија које не воде никуда, а руше све пред собом.

Све мање је приче и полемике о стварним проблемима, тражење рјешења за њих, а све више доминира стално понављање неколико истих реченица као када ученик покушава добити позитивну оцјену, а није нарочито спреман.

Увреде које посланици испостављају једни другима за вријеме засједања су све чешће. Као да се такмиче ко ће у томе бити жешћи, умјесто да  аргументовано одговоре оном другом и оставе га без реплике.

Али не. Код нас ситуација показује да би могло бити горе јер је, очигледно, да је све мање аргумената, а све више потребе да се нападне друга страна. Чисто онако, некада и без конкретног повода.

Етички одбор Народне скупштине Републике Српске отворио је почетком ове седмице прве пријаве које су народни посланици поднијели против колега из скупштинских клупа, оптуживши их за непримјерено понашање. Иако је и раније, од 2017. године када је Одбор формиран, било случајева којима је требало да се бави, посланици су одливали да попуне пријаву и доставе је Одбору. Сада је, како већ неки слуте, отворена Пандорина кутија и може се очекивати да чланови Етичког одбора, који су такође посланици, имају пуне руке посла и да добар дио мандата утроше на тумачење пријава за кршење Кодекса понашања.

Нико никоме не смије ускратити право да каже шта има да каже, али исто тако сваки посланик, ко год то био, требало би да на културан, дипломатски начин, кратко и јасно, без увреда и пријетњи, брани свој став и мишљење о предложеним документима и колегама одговара на прозивке.

Скупштински Етички одбор би прве казне могао написати већ данас јер се очекује да би требало да расправи о свим случајевима који су пријављени и да саопшти своју одлуку, односно да ли су пријављени посланици кршили Кодекс понашања те ако јесу каква их казна чека.

Чланови Одбори имају три опције - изрицање усмене и писмене опомене те умањене посланичке плате, односно накнаде за 20 одсто, у зависности од степена повреде коју морају да утврде. Тешко је очекивати да ће било која од тих казни да смири појединце и да их врати у културне оквире, а треба размишљати и о промјени аката којима се регулише понашање посланика. Народна скупштина Републике Српске не смије бити ругло нити тијело чије сједнице шире масе прате јер им је занимљивија од циркуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана