(Не)координација

Ведрана Кулага Симић

Иако је БиХ (барем географски) европска земља, она и даље каска на европском путу те час крене, час стане и тако годинама никако да стигне до одредишта. До европске породице која јој је годинама, како истичу надлежни, приоритет свих приоритета.

Препреке су познате, као и потреба да се нађе усаглашен став о томе како их превазићи, али сваки пут када се постигне, макар и милиметарски напредак, нешто крене по злу и врати земљу на почетак. На добро познати старт.

Једна од препрека на том путу, осим одлуке о којој бруји скоро цијели свијет и коју знају већ и птице на гранама, је и ефикасан механизам координације који мора да буде усаглашен између нивоа власти у БиХ како би ствари функционисале на најбољи начин и без малверзација. Ако је то и могуће у БиХ.

До прије неки дан ситуација је била обећавајућа, а и сами смо били свједоци изјава да је постигнут висок степен сагласности у вези са механизмом координације и да је већина препрека, ипак, на крају прескочена. И, ето, већ по традицији, поново су се неке ствари закомпликовале и то од истих учесника европског пута.

Као и много пута до сада, ФБиХ је стопирала пут цијеле земље ка ЕУ и још једном показала да је кривац за блокаде и тапкање у мјесту земље када је ријеч о европским интеграцијама.

Многи су много наде полагали у предстојећи састанак лидера и осталих представника власти у БиХ са комесаром за проширење Штефаном Филеом који је заказан за уторак и о коме се у БиХ и европској породици мјесецима прича.

И без обзира на важност договора, из БиХ опет стиже празна порука европским званичницима. И то због ФБиХ. Конкретније, овај пут, због СДП-а.

Ситуација на терену је јасна. Федерални партнери не могу да пронађу међусобну координацију, а, нажалост, то пребацују и на цијелу БиХ и блокирају њен пут ка ЕУ.

Недостатак њихове координације опасно пријети цијелој земљи да остане изоловано острво Балкана, јер су услови који се траже од БиХ сасвим јасни. Успоставите ефикасан механизам координације и спроведите одлуку Европског суда за људска права у Стразбуру у "предмету Сејдић-Финци".

Многи су се већ уморили од БиХ или су на добром путу ка томе, а вријеме цури. И за БиХ, и за РС и за ФБиХ.

Надајмо се да ће тај договор, ипак, убрзо бити постигнут и да ће БиХ, за промјену, направити корак напријед, а не два назад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана