Некоме мајка, некоме маћеха

Милијана Латиновић

Пандемија вируса корона наметнула је нова правила пословања како свјетској, тако и домаћој привреди. У мору проблема који се смјењују и дан-данас од отежаног транспорта, поскупљења сировине и енергената, до недостатка радне снаге, поједина предузећа су успјела да опстану како-тако, па чак и да зараде нешто.

 

Нето добитак привреде у Српској у прошлој години, која се на неки начин сматра годином опоравка, износио је 2,25 милијарди марака. Тај добитак био је за 332 милиона марака већи него у 2020. години.

Међутим, како то обично бива у животу и у пандемији се показало да док једном не смркне другоме не сване. Корона је заиста некима била мајка, а другима маћеха. Поједини привредници нису успјели да изађу на крај са свим проблемима које је корона донијела и годину су завршили у дебелом минусу, “тешком” скоро 600 милиона марака. Процентуално гледано тај минус је за око 62 процента порастао у односу на годину раније и то је оно што забрињава. Без обзира на то што је растао губитак, минус је растао за далеко више процената.

И таман када смо мислили да ћемо предахнути и да ће точак живота кренути у неком нормалном правцу догодио се сукоб у Украјини.

Неки ће рећи шта нас брига, какве то везе има с нама, код нас је мир и благостање. Реално, далеко смо и од једног и од другог. Сукоб у Украјини, колико год она била далеко географски, и те како утиче на нас и на пословање наше привреде.

Снабдијевање житарицама и ђубривом поремећено је баш због тог сукоба, цијене енергената лете у небо, а све то, системом спојених посуда, прелијева се и код нас.

И наши привредници не могу нормално да послују са партнерима у Русији и Украјини, не могу да пласирају своју робу. Ако и успију, тешко то наплате.

И тако се проблеми гомилају, а привреда лагано клизи у амбис. И ко зна шта нас све очекује на јесен. Да ли ће због свих тих дешавања бити довољно хране у свијету и  на нашим трпезама? Да ли ће се обистинити она нестварна прогноза коју смо у свој овој муци, шалећи се на туђи, али и на свој рачун, више пута поновили, да ће нам за литар горива требати пет марака? По свему судећи све смо ближе томе, јер већ у овој седмици гориво би могло достићи 3,50 марака по литру. Да ли ћемо и како све то издржати нико не зна. Оно што засигурно знамо јесте то да надлежни не чине готово ништа да зауставе дивљање цијена и бар на тај начин помогну народу. Причало се о смањењу и укидању ПДВ-а. Заиста, причало се. Само то. И док они који доносе одлуке само причају не би ли прекратили вријеме, грађани једва састављају крај с крајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана