Некако с прољећа

Милијана Латиновић

Прогнозе надлежних да ће нови мигрантски талас запљуснути БиХ с првим данима прољећа, обистиниле су се и прије него је прољећно сунце грануло. Најновији подаци из граничног појаса показују да дневно у БиХ пристигне око 120 илегалних миграната, док их је лани у ово вријеме било свега око 25.

Иако је БиХ за избјеглице само успутна станица на путу ка Европској унији која је зацртана као крајње одредиште на њиховим мапама, у протекле двије године кроз ову земљу протутњало је око 50.000 илегалних мигараната.

Њихов долазак и боравак у БиХ није прошао без проблема, па је тешко вјеровати да ће у мјесецима који су пред нама ситуација бити боља. Напротив, судећи према броју избјеглица које свакодневно пристижу, ситуација би могла бити много компликованија.

Да ли су надлежне институције у БиХ свјесне колики изазов је пред њима и да ли ће успјети да се носе с тим, мало ко може потврдити.

Поучени искуством од раније, када је Бихаћ у коме је било смјештено највише избјеглица био на корак од хуманитарне катастрофе, а надлежни углавном пребацивали лоптицу одговорности с једних на друге, добром се не треба надати.

На сваки помен миграната становници у БиХ, посебно они у градовима надомак границе са Хрватском, стрепе за своје најмилије и имовину, јер неријетко се дешавало да су махом младићи из избјегличке колоне били учесници туча, крађа и других недјела. 

Ни двије и по деценије након ратног вихора, становници у Српској и ФБиХ не могу да одахну. Стрепња и страх не напуштају их ни сада у миру.

А ни мигрантима није лако. БиХ таква каква јесте није била њихов циљ ни у најлуђим сновима. Свим силама желе да закораче преко границе, али их Европа не прима у загрљај. Ниједна општина, град или земља не жели ни да чују за њих, а они ни по цијену живота не желе да се врате тамо одакле су кренули. Колика је мука која их тјера са њиховог огњишта то само они знају, али и народ у БиХ не може нијемо гледати на њихов долазак.

Једно је сигурно, надлежни у БиХ које је народ бирао да за добробит свих у овој накарадној земљи доносе одлуке морају да засучу рукаве и заштите становнике и њихову имовину. Ако и даље буду само нијеми посматрачи без конкретних потеза неизвјесна година биће пред нама.

А то је најгоре што се овој земљи, поново, може догодити. Јер овај проблем није од јуче. Ово неће бити нови проблем са којим ће надлежни морати да изучавају, анализирају као да се први пут сусрећу са њим.

На њима је да покажу шта су научили јер неће бити добро ни за кога ако се покаже да су протекле двије, тешке године биле узалудне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана