Некако с прољећа

Дарко Момић

Мигрантска криза у БиХ након распуштања нехуманог колективног центра Вучјак код Бихаћа и пресељења највећег броја миграната у бившу касарну “Блажуј” код Сарајева полако се склонила са насловних страна и из ударних термина информативних емисија. Али то никако не значи да је тај проблем ријешен, јер долазак топлијих дана (иако ни зима није показала зубе), сигурно ће активирати неколико хиљада илегалних усељеника да напусте кампове и поново ставе пут под ноге у настојању да се дочепају запада.

Наравно, неколико хиљада је условно речено, јер нико у БиХ нема појма о бар приближно тачном броју миграната који тренутно бораве у земљи, а камоли да се говори о дневном ажурирању података о онима који готово несметано улазе у БиХ из Србије и Црне Горе. Донедавно је сву одговорност за тај проблем носио бивши министар безбједности БиХ Драган Мектић, коме се мора признати да је покушавао да колико-толико ријеши овај проблем, али упркос исказаној вољи и хтијењу, не може му се признати да је у томе успио. Поред разумљивих критика на његов рачун од стране политичких противника из РС, екс-министар је добијао редовне пацке и од коалиционих партнера из бошњачких политичких партија. Али формирана је нова власт и бошњачки функционери су заузимањем кључних функција у безбједносном сектору практично преузели пуну одговорност за мигрантску кризу.

Фахрудин Радончић је на челу Министарства безбједности, Сифет Поџић руководи Министарством одбране, “популарни” Осмица и даље је први обавјештајац БиХ, а на челу парламентарних комисија које су надлежне за контролу и надзор над одбрамбеним и безбједносним сектором су Асим Сарајлић и Нермин Никшић. Не постоји, дакле, нико на кога Бошњаци могу да упру прстом и пребаце одговорност за сасвим извјесну прољећну најезду илегалних миграната. Рачунајући и директора Граничне полиције Зорана Галића, који ни до сада није означаван као неко ко капацитетима којима располаже не управља како треба.

Ипак, први резултати бошњачког хватања у коштац са мигрантском кризом су поражавајући, јер је протекла два дана обиљежила најава Међународне организације за миграције (ИОМ) да ће још само два мјесеца финансирати трошкове смјештаја и исхране припадника МУП-а Републике Српске који помажу граничним полицајцима у чувању границе. Нико од набројаних бошњачких функционера још није одговорио на питање шта ће бити за два мјесеца ако ИОМ обустави финансирање, МУП РС престане да пружа испомоћ, а мигранти нахрле у БиХ.

Елем, одговор може да буде да су и инсистирали да “управљају” кризом зато што немају ништа против доласка миграната из Сирије, Ирана, Пакистана и осталих блискоисточних земаља у БиХ и њиховог неодласка из БиХ. Уосталом, сличан се сличном радује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана