Нека нова роминг авантура

Данијела Бајић

Колико сте пута тражили да вам, док сте у гостима, тетка из Сомбора да шифру за интернет, јер морате да се јавите својима у Бањалуци?

Свето правило одласка преко границе годинама је било да се преко мобилних оператера не зове нико, не примају позиви, не шаљу и не примају СМС-ови.

Чим вам гранични полицајац врати пасоше, а ви уђете у другу земљу као по аутоматизму су били искључивани роминг и мобилни подаци. Онај ко то заборави, кад види сљедећи телефонски рачун, убудуће то сигурно неће учинити.

Рачуни су им, по правилу, били већи за неколико стотина марака, а ту “роминг авантуру” памтили су дуго послије исплате.

Са друге стране, најновијој роминг авантури радују се сви, нарочито они који су претходних година често извлачили дебљи крај.

Она каже да је коначно дошло вријеме укидања скупе ино-мреже, тако да, почевши од овог мјесеца, грађани Србије, Црне Горе, БиХ, Сјеверне Македоније и Албаније приликом телефонског разговора у некој од сусједних земаља не морају да брину за цијену. Она ће бити иста као у матичној земљи.

То нам наговјештава и, по наше џепове, ослобађајући слоган “роме лике хоме”, алудирајући на тренутне роминг тарифе у земљама западног Балкана. За обичног грађанина сопствене похвале предлагача овог историјског потеза, који каже да ће укидање роминга произвести јачу економску размјену у свим секторима, не значи бог зна шта.

Гастарбајтера из Градишке који ради у Сјеверној Македонији интересује само то да ће му се позив из Скопља у Ламинце убудуће рачунати као да родно село зове из сусједног Турјака.

И зато је ово историјски потез који заиста не заслужује било какву критичку ноту.

Довољан разлог за то су разноразне повезаности на територији западног Балкана, од културолошких до пословних, гдје људи желе и треба да буду у контакту на различите начине, а регија без роминга је један од начина да то буде остварено.

Ко би помислио да ћемо, од периода прије десетак година, када је то било у домену научне фантастике, до данас, када је сан постао стварност, већ почети размишљати о новим погодностима.

Оне се односе на укидање роминга између западног Балкана и Европске уније, а ни тај сан, нарочито након 1. јула, не изгледа баш тако неостварив, зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана