Нека игре почну

Александар Стојановић

Сви који живе у БиХ сагласни су да изборна кампања никад не престаје, јер међустраначка нетрпељивост је ријетко кад на прихватљивом нивоу, а свака грешка и власти и опозиције се у сваком тренутку посебно наглашава. Ипак, она званична, законом предвиђена предизборна кампања почиње данас и трајаће до 13. новембра у поноћ.

 

Многи би се сложили да је ово политичарима најдражи период, јер се у овом периоду она макијавелистичка: "Циљ оправдава средство", често испод граница укуса борбе у политичкој арени, тумачи као "демократско средство и умијеће остваривања политичких резултата". С друге стране, парадоксално, велики број грађана не жели да укључи телевизор или да чита новине, јер ће у тим предизборним играма најмање слушати о програмима и раду странака.

Међутим, и није флоскула, ова кампања биће другачија од свих претходних. Не, није се много промијенило на политичком небу у Републици Српској и БиХ, али епидемија вируса корона промијенила је свеукупан живот читавог свијета, а то се одразило и на БиХ.

"Шаторски фестивали" и уобичајена страначка окупља ове године падају у заборав. Иако је код великог броја грађана дошло до замора од епидемије, она ће макар ове године натјерати странке да буду креативније и иновативније у томе како да приволе гласаче. Само онај ко осмисли најбоље рјешење за такозвани теренски рад може очекивати добар резултат.

Сва она трвења и политички сукоби у вези са Централном изборном комисијом и друге дневнополитичке теме, бар привремено, биће стављени у страну, "висока политика" спомињаће се спорадично, а око 30.000 кандидата на листама за локалне парламенте и функције првог човјека општине/града кренуће у борбу прилазећи сваком појединцу понаособ.

Поред оних стандардних апела да кампања треба да прође у фер, демократској и мирној атмосфери, ваља подсјетити и на ријечи начелника Штаба за ванредне ситуације РС Милана Новитовића да "не смијемо дозволити нове кластере у кампањи". Другим ријечима, поред одговорности за демократију, кандидати ове године посебну пажњу морају посветити и здрављу грађана. Нико нема право, нити смије дозволити да због четири године функције буде одговоран за ширење заразе.

Грађани не смију да окрећу главу и игноришу кампању, јер, колико год звучало као фраза, на крају само они бирају. Свако ко не жели да дјелује као коректив политичарима, нема право да се жали у наредне четири године, јер своје представнике треба да бирамо искључиво оловком, а никако галамом. Кандидати треба да убиједе бираче, а бирачи да изаберу најбољег. А ко је какав, показаће се 15. новембра. Нека (предизборне) игре почну!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана