Неизвјесна јесен

Маријана Миљић Бјеловук
Неизвјесна јесен

Након периода годишњих одмора гдје су, по свему судећи, смишљане идеје на свјетским дестинацијама од стране домаћих политичара како додатно пољуљати ситуацију у овој напаћеној земљи, услиједио је буран крај августа који се наставио и првих дана септембра.

Грађанима су, стандардно, пласирана препуцавања изабраних функционера из Сарајева, која се по свему судећи, већ годинама, могу поистовијетити са називом из домаће хумористичке серија у режији Елмира Јукића и сценариста Феђе Исовића “Луд, збуњен, нормалан”.

Само што у овом случају и тренутној ситуацији никоме од грађана у овој земљи апсурда није до смијеха, док су се, с друге стране, када су гледали поменуту серију на телевизијским екранима грохотом смијали.

На сладак смијех у овој ситуацији заборавимо, више је ово за пролијевање ријеке суза. Али и од тога нема никакве користи. Може народ плакати до миле воље, али то не мијења и не утиче на курс дјеловања изабраних функционера. 

Велико је питање и коме припада трећа улога из назива поменуте серије. Нормалан? Питање злата вриједно на које тренутно не постоји одговор. Мртва је трка за прве двије улоге. Конкуренција на нивоу. И по свему судећи, сви скупа дијеле те улоге и за то наравно, да још једном подсјетимо, узимају позамашну своту новца од оних којима својим представама остављају само горак и бљутав укус.

И док они својим представама од којих је већина вјероватно изрежирана иза затворених врата и у четири ока, док народ не види и не чује, као показују да нешто раде, односно боре се за интересе народа, радници у Сарајеву изашли су на улице, а они у Српској по свему судећи планирају да ураде исто, бар према најавама синдикалних вођа.

Не мањка протеста, бар не овог септембра. Почело је на граници, настављено у Сарајеву, а по свему судећи на ред долази и Бањалука. Имамо најаве и опозиционих посланика да и они организују, како су је назвали, “скупштину на отвореном” и упознавање народа са радом и кршењем закључака републичког парламента. Машала. Међутим, то окупљање на отвореном али и оно које је одржано на међуентитетској линији свакако треба одвојити од ових радничких, јер они имају неку другу позадину која се не може поистовијетити и у исти кош ставити са изласком радника на улице. Радници излазе на улицу да бране поштивање својих права, док ови други који се свађају, имају и више него што би требало. Обезбиједили су и десето кољено. Живе у луксузу и возикају се у лимузинама на рачун грађана који живе на ивици сиромаштва у овој инфлацији којој се на назире крај. 

Да се тај положај поправи нико не доноси нова рјешења, већ само репродукује нове свађе од којих је грађанима одавно мука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана