Неизбрисив печат ВРС

Ведрана Кулага
Неизбрисив печат ВРС

Бројни припадници Војске Републике Српске у минулом рату изгубили су оно највредније и најсветије, своје животе.

Република Српска, тековина настала на темељима војничког поноса и храбрости, одала је ових дана почаст свим војницима који нису жалили животе и који су их несебично дали за одбрану отаџбине. Многобројне младе и старе војничке главе остале су на ратиштима широм БиХ.

У исто вријеме осјећа се срећа и туга, виде се сузе и смијех. Зашто? Па зато што ове године Војска РС слави своје пунољетство, али, нажалост, без бројних војника који ни до данас нису достојно сахрањени и за које се не зна гдје су им кости. Међутим, њихова слава је вјечна, а жртва неизмјерна. Погинули припадници ВРС оставили су незабораван и неизбрисив печат дубоко у темељима РС, на мјесту гдје је она рођена, гдје је створена и тиме обезбиједили часно и пречисто мјесто у историји српског народа.

Вођени витешким срцима, хиљаде војника кренуло је ка ратиштима да одбране отаџбину и да, ризикујући своје главе, спасу животе својих мајки, очева, жена, кћери и синова.

У њихове име и у славу несебичних подвига, највиши функционери РС и њени становници одали су протеклих дана почаст и положили вијенце на спомен-обиљежја погинулим војницима Војске РС за највеће заслуге и почасти.

Како им се одужити? Од којих ријечи саткати риме и кроз стихове исказати захвалност и испјевати војничку храброст и жртву? Нама преживјелима остаје да одлучно преузмемо улогу чувара славне традиције српске војске и записника историје српског народа. Прошло је већ 18 година од оснивања ВРС, а сјећање на оне који су дали животе за Српску, за њену слободу и опстанак, све је јаче и никада неће изблиједјети, нити нестати у непознатом лавиринту живота који је пред нама.

На обиљежавању Дана ВРС и Трећег пјешадијског (РС) пука чула се реченица "ВСР је настала у изнуђеним политичким околностима, као израз егзистенцијалне нужде да се на организован и војнички начин одбрани угрожени интерес српског народа у БиХ".

Једно је сигурно. Војници су успјешно испунили своју мисију. Војнички, а прије свега људски, одбранили су угрожене судбине Срба са ову страну Дрине. Са срцем на првим линијама бојних поља, подигнуте главе, знали су за шта се боре и у тој борби истрајали су до краја.

Сјећање на цивилне и војне жртве рата будућност неће изблиједити, нити угасити, а преживјели саборци и породице погинулих свакодневно ће у својим срцима и српским светињама полагати цвијеће и палити свијеће за вјечни мир градитеља РС. И тако све до њиховог посљедњег даха. Помен на погинуле припаднике ВРС неће нестати, њихови ликови вјечно ће се памтити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана