(Не)испуњени задаци

Ведрана Кулага Симић

Да многе ствари у БиХ не функционишу онако како би требало одавно је познато. Није ријеткост да се запитамо да ли је можда сувишно и освртати се на "ситнице" које се односе на европски пут земље, енормне трошкове институција на заједничком нивоу и радне дане оних који примају изнадпросјечне плате без стварног упоришта у резултатима.

Проблема и изговора свакако не мањка овој земљи, која је ушла у изборну годину и у којој ће тешко бити поправити неке ствари.

То се прије свега односи на оне чији је рад и дјеловање за "обичне смртнике" потпуна мистерија. Ту су у првом реду они који без икаквих проблема не испуњавају задатке који су им дати. Као да нису постојали или да су, ипак, "мртва слова на папиру".

Иако је, наиме, генерално висок ниво реализације закључака који су у Савјет министара БиХ стигли из Парламента БиХ или су управо министри њихови аутори, преглед њихове реализације показује одређена "тапкања" и застоје.

Ресори иностраних послова те спољне трговине и економских односа заузели су прво, односно друго мјесто на крају маратона који је трајао од јануара до октобра прошле године. Али само по неизвршењу постављених задатака.

Преглед реализације постављених закључака, који је сачинио Генерални секретаријат Савјета министара БиХ, је показао да је у том периоду изостала реализација важних задатака и да је потребно да они буду приоритет у даљим активностима.

То би, ваљда, и без посебне напомене Савјета министара БиХ, требало да свакодневно буде у главама оних на које се и односе. Јер ријечи "задатак" и "закључак" би требало да буду разумљиве свима, не само на нивоу БиХ и у овом конкретном случају.

Ипак, преглед надлежне службе је показао да то баш није тако и да неки нису успјели у потпуности да спроведу оно што им је стављено на сто и речено да спроведу у дјело.

Тај период је завршен, а надлежнима је дата друга шанса. Мада, ко зна која је то "друга" шанса по реду.

Било како било, Савјет министара БиХ је задужио одговорне да у периоду који је већ тече реализују оно што им је дато, а да ли ће то испоштовати, показаће сљедећи извјештај који се буде бавио реализацијом изречених закључака за боље сутра.

Једно је јасно. Зна се шта је задатак исто онолико колико се зна шта би требало да следује ако се он не изврши. Било да се ради о лаким и тешким задацима.

Барем је тако у неком, назовимо га, нормалном амбијенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана